Πριν ακόμα ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τα σενάρια για την πρόταση που θα καταθέσει η Κουμουνδούρου για την Προεδρία της Δημοκρατίας είχαν πάρει από χθες φωτιά.

Από το ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι η πρόταση που θα κατατεθεί θα είναι στη λογική της ευρύτερης δυνατής εθνικής συναίνεσης, κάτι που τονίζεται από την στιγμή που καταψηφίστηκε η υποψηφιότητα Δήμα από την προηγούμενη Βουλή.

Τούτων δοθέντων, τις περισσότερες πιθανότητες για την Προεδρία συγκεντρώνει μία υποψηφιότητα από το χώρο της Κεντροδεξιάς, ως άνοιγμα στη Νέα Δημοκρατία για να υπάρξει εκλογή με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα είναι να ολοκληρωθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και με ευρεία συναίνεση. Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου είχε προτείνει από το Νοέμβριο συμφωνία πακέτο στον Αντώνη Σαμαρά για στήριξη της υποψηφιότητας της κυβέρνησης Σαμαρά με την προϋπόθεση την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, το οποίο είχε «παίξει» τις τελευταίες ημέρες, ειδικά μετά την εκατέρωθεν επίθεση φιλίας μέσω ανακοινώσεων, επανήλθε στο προσκήνιο, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο να είναι ο πρώτος που ευχήθηκε συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα για την εκλογική επιτυχία. Από το ΣΥΡΙΖΑ έχουν φροντίσει να διαχωρίσουν ξεκάθαρα τη στάση που έχει τηρήσει ο κ. Αβραμόπουλος απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «έχει κάνει το αυτονόητο, διατηρώντας διαύλους επικοινωνίας με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι το οποίο αρνούνταν να κάνει πεισματικά ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς». Παράλληλα, Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις για την επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους για τη χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος.

Ωστόσο επί τάπητος έχει πέσει όπως αναμενόταν και το όνομα του Κώστα Καραμανλή, το οποίο επανήλθε εκ νέου χθες με τον στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα και πιθανό υπουργό Επικρατείας του νέου κυβερνητικού συνασπισμού να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να προταθεί ο πρώην πρωθυπουργός, ως μία ενωτική κίνηση. Παρόλα αυτά η περίπτωση Καραμανλή, εκτός από το ότι ο ίδιος χθες διέψευσε μέσω κύκλων και διαρροών την πρόθεσή του να ασχοληθεί με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, συναντά αντιθέσεις τόσο στο εσωτερικό του κόμματος, όσο και στο ΠΑΣΟΚ.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο της πρότασης του κ. Σταύρου Δήμα, η υποψηφιότητά του για ένα πρόσωπο από την Κεντροδεξιά θεωρείται ότι «κάηκε» από την πρόταση της κυβέρνησης Σαμαρά και δεν συγκεντρώνει καμία πιθανότητα.

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί σε περιορισμένη έκταση και το όνομα του Κώστα Γαβρά, ο οποίος τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα για να του δώσει συγχαρητήρια.