Με τα μαχαίρια να έχουν ήδη βγει στη Νέα Δημοκρατία, η επόμενη ημέρα των εκλογών βρίσκει τη Συγγρού σε κατάσταση έντονης εσωστρέφειας.

Στις δηλώσεις του χθες ο Αντώνης Σαμαράς μετά την σχετική οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων και την ήττα της Νέας Δημοκρατίας με πάνω από οχτώ μονάδες διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά έστειλε το μήνυμα ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος.

«Παραδίδω μια χώρα χωρίς ελλείμματα, με ασφάλεια για τον πολίτη. Μια χώρα που συντεταγμένα βγαίνει από την κρίση.  Είναι μέλος της ΕΕ και του ευρώ. Η Νέα Δημοκρατία άντεξε, είναι όρθια παρά τα δύσκολα μέτρα που πήραμε. Έχασε μόνο 2 μονάδες σε σχέση με το 2012» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς, επιμένοντας στις βασική πολιτική και επικοινωνιακή γραμμή που ακολούθησε η ΝΔ καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, παρά την έντονη αμφισβήτηση που υπήρξε από κορυφαία γαλάζια στελέχη με την πρώτη ανακοίνωση των exit polls. Ενδεικτική είναι η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του γραμματέα της ΝΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκο και του Χρύσανθου Λαζαρίδη, με τον πρώτο να σημειώνει μέσω κύκλων του ότι διαφωνούσε εξ’ αρχής με τη στρατηγική του φόβου που υιοθέτησε η ΝΔ.

Στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς απέφυγε να κάνει λόγο για εσωκομματικές εξελίξεις και διεργασίες, ενώ νωρίτερα η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, είχε σημειώσει ότι «δεν ετέθη θέμα αποχώρησης του κ. Σαμαρά από την ηγεσία».

Την ίδια ώρα τα σενάρια για πρόωρο συνέδριο του κόμματος που διακινήθηκαν λίγο πριν τις δηλώσεις Σαμαρά διαψεύσθηκαν μέσω συνεργατών του απερχόμενου πρωθυπουργού.

Από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά διαρρέεται ότι ο επικεφαλής της ΝΔ επενδύει στην αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσεις τις προγραμματικές του δεσμεύσεις στη βάση των εξαγγελιών της Θεσσαλονίκης, καθώς προεξοφλεί ευρωπαϊκό μπλόκο από την πρώτη στιγμή των διαπραγματεύσεων, γεγονός που θα αναγκάσει την Κουμουνδούρου σε άτακτη υποχώρηση ως προς την «ακατάσχετη παροχολογία», για την οποία εδώ και καιρό την κατηγορεί η Συγγρού. «Εύχομαι οι προβλέψεις μου να μην επαληθευθούν» σημείωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς, στέλνοντας σαφές μήνυμα για τις εκτιμήσεις του. Το αδιέξοδο στο οποίο θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμάται από τον κ. Σαμαρά ότι θα ενταθεί δεδομένων των πολύ στενών χρονικών περιθωρίων στο οικονομικό επίπεδο και τις ανοιχτές υποχρεώσεις της χώρας.

Ωστόσο την ίδια ώρα κορυφαία στελέχη της ΝΔ διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι παρά την απώλεια μόνο 2 μονάδων από τις εκλογές του 2012, μετά από μία ήττα που αγγίζει διψήφιο νούμερο, δεν είναι δυνατόν να μην δρομολογηθούν εσωτερικές διαδικασίες. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν με δηλώσεις τους οι Νίκος Δένδιας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης αλλά και Κυριάκος Μητσοτάκης, τα ονόματα των οποίων έχουν ήδη αρχίσει να διακινούνται για την επόμενη ημέρα της γαλάζιας παράταξης.