Με ανταποκρίσεις από τα διεθνή πρακτορεία, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα του Καναδά παρακολουθούν τα εκλογικά αποτελέσματα της Ελλάδας, τονίζοντας τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τη νέα εποχή της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο του Έρικ Ρέγκιουλι, ανταποκριτή της εφημερίδας The Globe and Mail στην Ευρώπη, το οποίο με τίτλο «Η Ελλάδα ετοιμάζεται να κάνει στροφή απο τα μέτρα λιτότητας» αναφέρεται στα αποτελέσματα των exit polls που έδωσαν νωρίτερα καθαρό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Με την υπόθεση εργασίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο έμπειρος, περί τα ελληνικά θέματα, ανταποκριτής αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θα πρέπει να κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά των διεθνών δανειστών της Ελλάδας που έχουν τη δύναμη να ωθήσουν τη χώρα εκτός της Ευρωζώνης».

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα προς τους δανειστές λέγοντας ότι ο φαύλος κύκλος των μέτρων λιτότητας σήμερα έκλεισε, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι προετοιμάζεται να αντιπαρατεθεί με τους δανειστές, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν και άλλες χώρες (Πορτογαλία, Ιρλανδία) την τακτική του.

Ο Έρικ Ρέγκιουλι αναφέρει πως οι Γερμανοί προειδοποίησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις δανειακές δεσμεύσεις της, ενώ στην ανταπόκρισή του περιλαμβάνει σχόλιο του πολιτικού αναλυτή Γιώργου Τζωγόπουλου, ο οποίος σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας θα δυσκολευθεί να επαναδιαπραγματευθεί το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αλλά μπορεί να εμφανίσει πως κάνει κάτι διαφορετικό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά τα exit polls ήταν ενθουσιασμένοι καθώς είδαν τη νίκη μετά από μία εκλογική αναμέτρηρη που περιείχε «θυμό, φόβο και ελπίδα». Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι τα μέτρα λιτότητας ανέτειναν την ύφεση βυθίζοντας το 35% των πολιτών στη φτώχεια, το 25% στην ανεργία και καταστρέφοντας ολόκληρες βιομηχανίες.

Ο Έρικ Ρέγκιουλι σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελείται απο μαρξιστές, σοσιαλιστές, πράσινους και ευρωκομμουνιστές, έχει δώσει υποσχέσεις στον λαό τις οποίες δεν θα μπορέσει να τηρήσει. Επίσης, τονίζει ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση, ίσως, με άλλο μικρότερο κόμμα και να βρει υπουργό Οικονομικών που θα μπορέσει να διαπραγματευθεί με την τρόικα. Πιθανός υπουργός Οικονομικών θεωρείται ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει τέλος στην ανθρωπιστική κρίση, θα επαναδιαπραγματευθεί τα μέτρα λιτότητας και θα κηρύξει σε διωγμό τους Έλληνες ολιγάρχες.

Ο δημοσιογράφος αναρωτιέται πώς θα μπορέσει ο κ. Τσίπρας να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας εάν προβεί σε περικοπές φόρων με παράλληλες αυξήσεις κοινωνικών παροχών.

Οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με την τρόικα δεν θα είναι εύκολες, γεγονός που θα επιβαρύνει τις επενδύσεις στη χώρα. Ο καναδός ανταποκριτής σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του χρέους θα είναι ακόμη δυσκολότερες, καθώς ήδη η Φινλανδία και η Ιρλανδία έχουν δηλώσει ότι δεν συζητούν κούρεμα του ελληνικού χρέους.

«Ο κ. Τσίπρας είπε ότι “η λιτότητα δεν περιέχεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες και πρέπει να τελειώσει”. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης έχουν άλλη ιδέα» καταλήγει ο Έρικ Ρέγκιουλι.