Σχέδια επί χάρτου για την επομένη των εκλογών κάνουν στην Κουμουνδούρου, έχοντας στο προσκήνιο τον πολιτικό χάρτη που μπορεί να διαμορφωθεί με τα ποσοστά που λαμβάνει το κόμμα να παραπέμπουν σε θρίλερ μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση αυτά φαίνεται να παίρνει από 149 μέχρι και 151 έδρες, γεγονός που καθιστά τον σχηματισμό μίας αυτοδύναμης κυβέρνησης επισφαλή και σίγουρα με πήλινα πόδια, ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει με τους δανειστές.

Επί τάπητος όπως είναι αναμενόμενο, έχει πέσει το σενάριο σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού με κάποιο κομματικό σχηματισμό, όπως το Ποτάμι ή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ωστόσο η πρόταση αυτή έχει συναντήσει αντιδράσεις καθώς πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου προεξοφλούν «κόκκινες γραμμές» των εν λόγω κομμάτων στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που αποτελεί εκ των ουκ άνευ για το ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι είναι αδιαπραγμάτευτο.

Ως εκ τούτου στο ΣΥΡΙΖΑ  υπάρχει μία ισχυρή τάση που λέει να μην απευθυνθούν σε κόμματα αλλά επιμέρους πρόσωπα, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης, βασιζόμενοι στο επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σχηματίσει μία κομματική αλλά μία ευρύτερη κυβέρνηση. Με αυτόν τον τρόπο υψηλόβαθμα στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι δεν θα χρειαστεί να προβούν σε «εκπτώσεις» στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.