Σοκ υπέστησαν 65.000 Έλληνες δανειολήπτες μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να διακόψει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ανά ευρώ.

Οι δανειολήπτες είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αφού βλέπουν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια τα «φτηνά» δάνεια που είχαν πάρει σε ελβετικό φράγκο να φουσκώνουν επικίνδυνα.

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο ήταν σε έξαρση από το 2006, καθώς ήταν φτηνά εξαιτίας της υψηλής συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ/ελβετικού φράγκου που είχε διαμορφωθεί τότε.

Μετά και τη χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, οι δανειολήπτες βλέπουν τη δόση του δανείου τους να αυξάνεται δραματικά περίπου 30%.

Τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή πανικός από τους δανειολήπτες και κυρίως δεν χρειάζονται εσπευσμένες κινήσεις.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη οι δανειολήπτες δεν πρέπει να μετατρέψουν τα δάνεια τους από ελβετικό φράγκο σε ευρώ, καθώς αυτό θα κάνει αυτόματα πραγματικές της ζημιές. Αυτή τη στιγμή οι ζημιές είναι λογιστικές.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, το ύψος των εν λόγω δανείων φτάνει τα 6 δισ. ευρώ.

Με την εκτίναξη στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου οι δανειολήπτες δέχονται διπλό χτύπημα.

Βλέπουν ξαφνικά το υπόλοιπό τους να αυξάνεται ακόμη και 25%, ενώ θα πρέπει να πληρώνουν πολλά περισσότερα κάθε μήνα για την αποπληρωμή του δανείου.

Τα στεγαστικά αυτά δάνεια είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας, 20ετίας και άνω, και επηρεάζονται από τους οικονομικούς κύκλους, άλλοτε αρνητικά και άλλοτε θετικά. Επισημαίνουν ότι οι τράπεζες θα συμβάλουν ώστε να υπάρξει ενημέρωση σε όποιον την ζητάει, ενώ τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση θα αναζητηθούν λύσεις σε όσους πληγούν μέσω ρυθμίσεων.