Άνοιγμα στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας το οποίο κάλεσε να στηρίξει μια κυβέρνηση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς έκανε απόψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «Star» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου ο Αλέξης Τσίπρας απέκλεισε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ και Ποτάμι ενώ έθεσε και το δίλημμα των εκλογών –από την σκοπιά του ΣΥΡΙΖΑ- το οποίο είναι «αυτοδυναμία ή κουτσουρεμένη εντολή διαπραγμάτευσης»

Για το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών:

«Ξεκαθαρίζουν τα πράγματα ως προς το ποιος θα κερδίσει. Μένει μόνο να δούμε αν θα υπάρχει αυτοδυναμία. Δεν ασπάστηκε ξαφνικά ο λαός την ιδεολογία της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Απλά θέλει να δώσει την ευκαιρία για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή».

Για τις συνεργασίες με τα άλλα κόμματα:

«Όσοι δεν θέλησουν να αλλοιώσουν το πρόγραμμά μας είναι καλοδεχούμενοι για συνεργασία. Θεωρώ αδιανόητο να σφυρίζει αδιάφορα το ΚΚΕ σε αυτή την ιστορική στιγμή. Αδιανόητο να αρνηθεί το ΚΚΕ να δώσει έστω την ψήφο ανοχής του σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Δεν θα συνεργαστούμε με κόμματα που κατέστρεψαν την Ελλάδα. Όχι σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ και Ποτάμι.

Τα κόμματα που δημιουργήθηκαν πρόσφατα είναι συμπληρωματικά του μνημονιακού κατεστημένου.

Είχαμε έναν ειλικρινή προγραμματικό διάλογο με την ΔΗΜΑΡ αλλά δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος για πλήρη σύγκληση. Ελπίζω αυτό να γίνει μετεκλογικά».
.

Για το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας:

«Δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο λαός έχει την σοφία ώστε να επιλέξει την σταθερότητα και θα μας δώσει την αυτοδυναμία. Μια κυβέρνηση Αριστεράς είναι ιστορική στιγμή. Ο λαός δεν θα μας δώσει αυτή την ιστορική ευθύνη κουτσουρεμένη και λειψή.

Η πολιτική –όπως και η ζωή- έχει διλήμματα. Δεν υπάρχει το ‘’ολίγον έγκυος’’, όπως και δεν υπάρχει το ΄΄ολίγον μνημόνιο’’ ή το ‘’ολίγον κατάργηση του μνημονίου’’. Χρειαζόμαστε μία ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας».