Για μια εκλογική διαδικασία στην οποία διακυβεύονται τόσα πολλά, η ατμόσφαιρα στην πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου της δημοκρατίας ήταν σχεδόν πληκτική, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Economist, τονίζοντας πως, όπως ήταν αναμενόμενο, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας, δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη 200 βουλευτών για να εκλεγεί, καθώς συγκέντρωσε μόλις 160 ψήφους.

«Οι σύμμαχοι του Σταύρου Δήμα, στους οποίους περιλαμβάνεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, γίνονται ολοένα και περισσότερο ανήσυχοι. Εάν η στήριξη στον Στ. Δήμα δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει αρκετούς βουλευτές στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Εάν λάβουμε υπόψη τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, οι εκλογές θα φέρουν στην εξουσία μια αριστερή κυβέρνηση η οποία θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας, που ήταν αυτό που πυροδότησε αρχικά την κρίση του ευρώ», αναφέρει ο Economist.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, στους διαδρόμους της Βουλής ακόμη και ορισμένοι κεντροδεξιοί βουλευτές προειδοποιούν ότι δεν θα ήταν εφικτό να βρεθούν 180 βουλευτές και ότι έρχονται νέες εκλογές.

Η προεδρική εκλογή επισπεύστηκε από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δήλωσε πως οι φωνές του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές καταστρέφουν την εύθραυστη ανάκαμψη της χώρας. Οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για moratorium των πληρωμών χρέους και για μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική βρήκαν ψυχρή ανταπόκριση στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο αλλά είναι ελκυστικές στους Έλληνες που πλήττονται από την λιτότητα. Από τις ευρωεκλογές του Μαΐου που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, έχει διατηρήσει σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά και την Κομισιόν ότι χρησιμοποιούν τακτικές εκφοβισμού εναντίον του κόμματός του. Μετά από την ψηφοφορία της Τετάρτης, ο Αλέξης Τσίπρας, χαμογελώντας, δήλωσε πως «η Δημοκρατία δεν μπορεί να εκβιαστεί».

Για να καταφέρει η κυβέρνηση να εκλέξει τον Σταύρο Δήμα, πρέπει να συγκεντρώσει τις ψήφους όχι μόνο των ανεξαρτήτων βουλευτών – εννέα εκ των οποίων έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα υποστηρίξουν τον Αντώνη Σαμαρά -, αλλά να ελπίζει και σε «αποστασίες» από τα δύο μικρότερα κόμματα, τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις φέρουν και τα δύο κόμματα εκτός Βουλής στις επόμενες εκλογές.

Ο Φώτης Κουβέλης επιμένει στο ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα στην τελευταία ψηφοφορία, ωστόσο έστειλε διφορούμενα μηνύματα σχετικά με το εάν θα «δώσει συγχωροχάρτι» σε όποιον από τους βουλευτές του αποφασίσουν να υποστηρίξουν τον κ. Δήμα. «Αρκετοί βουλευτές της ΔΗΜΑΡ φέρεται ήδη να διαπραγματεύονται παρασκηνιακά μια θέση στην εκλογική λίστα του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο Economist.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Πάνος Καμμένος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, επιμένει ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν κατά του Σταύρου Δήμα στον τρίτο γύρο. Εάν πέσει η κυβέρνηση, οι συνέπειες για την Ελλάδα και την Ευρώπη μπορεί να είναι δραματικές. «Αλλά ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν ότι το σοβαρό αυτό θέμα ίσως κριθεί όχι με βάση το εθνικό συμφέρον ή ακόμη και την κομματική πειθαρχία, αλλά από το προσωπικό συμφέρον των βουλευτών. Εάν η κυβέρνηση ολοκληρώσει και τους επόμενους 17 μήνες της θητείας της, οι βουλευτές θα δικαιούνται πολύ μεγαλύτερη σύνταξη».