Τα νέα επώδυνα μέτρα στα οποία επίκειται να συμφωνήσουν κυβέρνηση και τρόικα, σε συνδυασμό με τις πρώτες αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι δηλώνουν πως θα τα καταψηφίσουν, φαίνεται πως βάζουν σε σκέψεις το οικονομικό επιτελείο, που προσανατολίζεται ακόμη και στο ενδεχόμενο κατάρτισης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου τα μέτρα να περάσουν, ακόμη και παρά τη θέληση της πλειοψηφίας της Βουλής.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου, την οποία πρέπει να υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από σχετική πρόταση του υπουργικού συμβουλίου, αφορά τη νομοθετική διευθέτηση μίας έκτακτης περίπτωσης. Στην προκειμένη περίπτωση, οι εισηγητές της σχετικής πρότασης, φαίνεται να ερμηνεύουν ως μια τέτοια έκτακτη περίπτωση τη διακοπή των εργασιών της Βουλής, εξαιτίας των Χριστουγέννων.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι για να έχει μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ισχύ πρέπει να εισαχθεί στη Βουλή για κύρωση μέσα σε 40 ημέρες από την έκδοσή της και στη συνέχεια να κυρωθεί σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών.