Ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Ορφανός, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η λειτουργία παραρτημάτων διάδοσης της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό, συμβάλλει στην προβολή της χώρας.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου με θέμα «Γλώσσα και εθνική ενότητα» που διεξάγεται στην Κομοτηνή, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Ορφανός τόνισε πως η ελληνική γλώσσα έχει την πιο μακρά ιστορία από τις ευρωπαϊκές γλώσσες.

«Τα ελληνικά ήταν η επίσημη γλώσσα του Βυζαντίου ενώ κατά την διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου στην Ελλάδα, η γλώσσα και η ορθόδοξη πίστη ήταν τα στοιχεία εκείνα που κράτησαν ζωντανό το έθνος», δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, επισημαίνοντας παράλληλα πως η γλώσσα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με την ομογένεια.

Ωστόσο, ο κ. Ορφανός σχολίασε και το φαινόμενο της γραφής ελληνικών λέξεων με χαρακτήρες του λατινικού αλφαβήτου (greeklish).

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η νέα γενιά χρησιμοποιεί τα greeklish. Είναι σχεδόν αδίκημα η χρήση της ελληνικής γλώσσας σε παραφθορά. Θα πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι η έκφραση, μέσω της ελληνικής γλώσσας, είναι δύναμη. Με τα greeklish δεν τους καταλαβαίνει κανένας, ούτε οι Έλληνες, ούτε οι ξένοι», σημείωσε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης και επισήμανε την ανάγκη προστασίας της ελληνικής γλώσσας, ως στοιχείο πολιτισμού.

«Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, ο βασικός κίνδυνος είναι η ομογενοποίηση που ουσιαστικά οδηγεί τους λαούς να ξεχάσουν τις καταβολές τους και το δικό τους, ξεχωριστό τρόπο σκέψης και δράσης και να μπούνε σε συγκεκριμένους κανόνες», υπογράμμισε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης.