Στην «τεράστια», όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε, επιχείρηση εντοπισμού του πλοίου «BARIS» και της διάσωσης των παράτυπων μεταναστών που επέβαιναν σε αυτό, αναφέρθηκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά το απόγευμα στο υπουργείο.

Το πλοίο κατευθύνονταν προς την Ιταλία, είπε ο υπουργός, αλλά το μεσημέρι της Τρίτης δήλωσε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης την ακυβερνησία του και εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

«Όπως έχουμε από την αρχή διατρανώσει, το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή έχει δύο βασικές αποστολές. Η πρώτη αποστολή είναι να φυλάττει τα σύνορα της πατρίδας και η δεύτερη, να σώζει κάθε ανθρώπινη ζωή που βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό και έγινε μια τεράστια επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν το Πολεμικό Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία, η Ελληνική Αστυνομία, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι Υγειονομικές Αρχές της Περιφέρειας της Κρήτης, το ΚΕΕΛΠΝΟ και, βέβαια, σειρά Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με στόχο να οργανωθούν δύο πράγματα: Πρώτον, να οδηγηθεί σε ασφαλές καταφύγιο το κινδυνεύον πλοίο, χωρίς κίνδυνο για τους επιβαίνοντες, και βέβαια στη συνέχεια, να οργανωθεί η ασφαλής αποβίβαση και διαχείριση των ανθρώπων που επέβαιναν».

Στην επιχείρηση συμμετείχαν δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τέσσερα πλωτά μέσα του Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα αεροπλάνο του Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ελικόπτερο του Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ. και η Μονάδα των Ειδικών Επεμβάσεων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας ενημέρωσε πως «μέχρι τώρα έχουν αποβιβαστεί ασφαλώς 584 από τους περίπου 700 επιβαίνοντες, ενώ έχουν επιβιβαστεί στο πλοίο 16 γιατροί οι οποίοι κάνουν τον πρώτο ιατρικό έλεγχο. Συγχρόνως έχουν παρασχεθεί νερό και τρόφιμα στους υπόλοιπους επιβαίνοντες. Στόχος μας είναι, άμεσα, να οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη τους διακινητές που θέτουν σε πάρα πολύ μεγάλο κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων μας. Να παραδώσουμε στην Αστυνομία και στις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη όλους όσους χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, αλλά και ανάγκης φιλοξενίας στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών. Βέβαια, θέλω να επισημάνω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιβαινόντων ήταν πρόσφυγες προερχόμενοι από τη Συρία».

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζοντας: «Βρίσκομαι, τις τελευταίες δύο μέρες, σε απευθείας επικοινωνία με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον οποίο και έχω ενημερώσει για όλες τις ενέργειες. Και, βεβαίως, δηλώνοντας για άλλη μία φορά ότι η Ελλάδα κάνει αυτό που της αναλογεί και περιμένει από την Ευρώπη να αντιληφθεί ότι οι χώρες του Νότου δεν μπορούν να σηκώσουν το τεράστιο βάρος της μετανάστευσης μόνες τους. Δεν μπορεί να γίνονται τόσο μεγάλες, με κίνδυνο για την ασφάλεια καταρχάς των στελεχών μας, αλλά και πολυέξοδες επιχειρήσεις διάσωσης και η Ευρώπη να μην αντιλαμβάνεται ότι αυτό το κόστος πρέπει να επιμεριστεί δίκαια και ισοδύναμα σε όλα τα κράτη-μέλη».

Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, Αθανάσιος Αθανασόπουλος, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που είχε αυτή η επιχείρηση, σημειώνοντας πως «η δυσκολία της έγκειτο αφ’ ενός στις δυσκολότατες καιρικές συνθήκες και αφετέρου στο μεγάλο αριθμό των μεταναστών, καθώς επίσης και στην κατάσταση του πλοίου».