Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση. Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι έβγαλε αυτό που από το πρωί προεξοφλεί ο διεθνής Τύπος, δηλαδή την παράταση του μνημονίου, χωρίς μάλιστα να τεθεί κάποιος συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας.

Ωστόσο από την κυβέρνηση επιμένουν ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων και νέου μνημονίου, όπως ζητά μετ’ επιτάσεως η τρόικα, κάνοντας λόγο για δημοσιονομικό κενό που αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ. Το γεγονός πάντως ότι στην συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονταν όλοι οι υπουργοί, των οποίων τα υπουργεία καλούνται να σηκώσουν το βάρος των πρόσθετων μέτρων που ζητούν οι δανειστές (μειώσεις σε συντάξεις, παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, λοκ άουτ, αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, κατάργηση της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις επιχειρήσεις και αλλαγή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε νησιά) δείχνει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο.

Το μείζον πρόβλημα του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας είναι ότι με τη στάση που έχει τηρήσει μέχρι στιγμής δύσκολα μπορεί να δικαιολογήσει την παράταση του μνημονίου, πολλώ δε μάλλον το ενδεχόμενο επιπρόσθετων μέτρων που εκτιμάται ότι ακόμα πιο δύσκολα περνάνε από τη Βουλή, μετά την ρητορική που έχει υιοθετηθεί εδώ και μήνες για «έξοδο από το μνημόνιο».

Την ίδια ώρα στο στρατόπεδο του εύθραυστου ΠΑΣΟΚ των χιλίων εσωκομματικών προβλημάτων επιμένουν να τηρούν σκληρή γραμμή σύγκρουσης τόσο με την τρόικα όσο και με… το Μαξίμου.

Ήδη η Ντόρα Μπακογιάννη με δηλώσεις της στο Βήμα fm άνοιξε και επίσημα τη συζήτηση για έναρξη των διαδικασιών για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τώρα, τονίζοντας ότι στις παρούσες συνθήκες η καλύτερη λύση είναι να μην κλείσει η Βουλή τα Χριστούγεννα και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες με μίνιμουμ συνεννόηση στα βασικά και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η πρόταση της βουλευτού Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας απηχεί την άποψη αρκετών στελεχών της κυβέρνησης που εκτιμούν ότι μέσα από την πρόταση αυτή η προεδρική εκλογή μπορεί ταυτιστεί με «ψήφο εμπιστοσύνης» στην παρούσα κυβέρνηση και να δημιουργηθεί το βασικό δίλημμα, με το οποίο θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές. Το σενάριο αυτό ωστόσο απορρίπτεται προς το παρόν από κύκλους του Μαξίμου.

Την ίδια ώρα στο ΣΥΡΙΖΑ τελούν σε προεκλογική «επιστράτευση», βλέποντας πως ο Μάρτιος, στον οποίο τοποθετούνταν χρονικά οι διαδικασίες για την προεδρική εκλογή είναι αρκετά μακρινός, με τον πολιτικό χρόνο να είναι εξαιρετικά πυκνός και τις εξελίξεις καθημερινά καταιγιστικές.