Για τη σημασία του μνημείου του Εβραϊκού Νεκροταφείου αλλά και για την ντροπή που μπορεί να αισθάνεται η Θεσσαλονίκη απέναντι σε όσους συνεργάστηκαν με τους Ναζί μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σε εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου.

Φορώντας το χαρακτηριστικό εβραϊκό καπελάκι, κιπά, ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι η ανέγερση του μνημείου στον χώρο του Α.Π.Θ. όπου βρισκόταν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το εβραϊκό νεκροταφείο καθυστέρησε 72 ολόκληρα χρόνια.

«Aν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι πρέπει τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να φανταστούμε τον πόνο και την οδύνη των άλλων. Αν τελικά για εμάς τους Θεσσαλονικείς μη-Εβραίους είναι δύσκολο να φανταστούμε τον πόνο των δικών μας Εβραίων, ίσως έχει έρθει επιτέλους η στιγμή να ψελίσσουμε ότι και για τους Εβραίους συμπολίτες μας είναι πλέον αδύνατον να φανταστούν την ντροπή μας», τόνισε στον λόγο του ο Γιάννης Μπουτάρης, σύμφωνα με το thestival.gr, προσθέτοντας ότι «η πόλη της Θεσσαλονίκης άργησε αδικαιολόγητα πολύ να σπάσει τη σιωπή της και να αρχίσει να μνημονεύει την πιο ζοφερή στιγμή της ιστορία της». «Σήμερα όμως ντρέπεται για όσους δοσίλογους συνεργάστηκαν με τους κατακτητές», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης καταχειροκροτήθηκε από τους παραβρισκόμενους μεταξύ των οποίων ήταν ο πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας Δαυίδ Σαλτιέλ και η πρέσβης του Ισραήλ Ιρίτ Μπέν-Άμπα.

Δείτε το βίντεο…