«Όλοι έχουμε συνείδηση πλήρη ότι αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ευρύτερη περιοχή και την Ελλάδα, που βγαίνει από μια μακροχρόνια κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις κοινές δηλώσεις του με τον νέο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που έγιναν αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η χώρας μας μπορεί και αποτελεί πλέον μια νησίδα ασφαλείας στην περιοχή. «Στις προκλήσεις των καιρών, η πατρίδα μας μπορεί να ανταποκριθεί», υπογράμμισε ακόμη.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς, στη συνάντησή του με τον κ. Στόλτενμπεργκ συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η τρομοκρατική δράση και εξάπλωση των τζιχαντιστών, καθώς και ο κίνδυνος διάχυσης αυτής της περιφερειακής αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, «μια περιοχή που αποτελεί την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της δικής μας χώρας».

Οι κ.κ. Σαμαράς και Στόλτεμπεργκ συζήτησαν ακόμη για την «παρατεταμένη κρίση στην Ουκρανία», μια κατάσταση που προκαλεί «βαθειά ανησυχία και έντονο προβληματισμό».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, συζητήθηκε το κεφάλαιο των σχέσεων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. «Η αποκατάσταση των πλήρων σχέσεων δεν είναι ακόμη εφικτή πρέπει όμως να διατηρηθούν δίαυλοι επικοινωνίας με τη ρωσική πλευρά. Με την κατάλληλη ενθάρρυνση η Ρωσία θα μπορούσε να γίνει μέρος της λύσης πολλών προβλημάτων», ανέφερε.

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο και για υποχρέωση της Συμμαχίας να αναλαμβάνει μέτρα διασφάλισης των μελών, δηλαδή «να είναι σε θέση να προστατέψει την εδαφική ακεραιότητα των μελών της». Όπως συμπλήρωσε, «τόνισα στον γ.γ. ότι κάθε σύμμαχος έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις ανησυχίας του για ζητήματα ασφάλειας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Αφγανιστάν, σημειώνοντας ότι «προσβλέπουμε στη συνέχιση της βοήθειας της Συμμαχίας» στη χώρα.

Υπενθύμισε ακόμη πως η Ελλάδα παρά τη δεδομένη δημοσιονομική της στενότητα, είναι ένα από τα τέσσερα μέλη του ΝΑΤΟ που δαπανά άνω του 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες.

Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ευχαρίστησε την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι παραμένει ένας σταθερός σύμμαχος εδώ και 60 χρόνια, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα όσα είδε στην στρατιωτική άσκηση «Πυρπολητής» που παρακολούθησε σήμερα το πρωί.