«Ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να είναι στρωμένος με ροδοπέταλα από τη στιγμή ιδίως που θα γίνει κυβέρνηση. Θα είναι ανηφορικό μονοπάτι. Ασφαλώς και θα υπάρξουν ισχυρές αντιδράσεις και φαίνονται από τώρα», σημείωσε την Πέμπτη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη που θα κάνει μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στον Real FM ανέφερε ακόμη πως «το πρόγραμμα αυτό, το οποίο εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές ελίτ και γενικά αλλά πολύ περισσότερο σε σχέση με την Ελλάδα είναι ένα πρόγραμμα το οποίο δεν οδηγεί σε ανάταξη της ευρωπαϊκής και ειδικότερα της ελληνικής οικονομίας. Αντιθέτως, φοβάμαι ότι οδηγεί σε καταστάσεις κοινωνικές, οι οποίες κάποια στιγμή θα ξεφύγουν από κάθε έλεγχο, θα οδηγηθούμε σε εκρήξεις».

Συνέχισε, λέγοντας πως «στο τέλος του δρόμου, αν συνεχιστεί αυτή η αδιέξοδη πορεία, ενδεχομένως βρίσκεται και η κατάρρευση της ευρωπαϊκής ενοποίησης συνολικά. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι ένα καινούριο εγχείρημα, αδοκίμαστο. Τώρα, γίνεται μια προσπάθεια σε συναινετική βάση.

Θέλω να ελπίζω και ο ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως, η θέση μας είναι θέλουμε Ευρωπαϊκή ενοποίηση, αλλά να γίνει σε γερές βάσεις».

«Έχουμε μια διαστρέβλωση του ρόλου του ΕΣΡ»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην απάντηση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ερώτηση που κατέθεσε αναφορικά με το Ελληνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

«Πήρα απάντηση που μάλιστα κρατάει αποστάσεις από την πρακτική της Ελληνικής κυβέρνησης», σημείωσε ο κ. Χρυσόγονος και συμπλήρωσε:

«Έχουμε μια διαστρέβλωση συνολικά του ρόλου του ΕΣΡ. Υποτίθεται ότι ο ρόλος του δεν ήταν πρωταρχικά ακυρωτικός. Ήταν κυρίως για την αδειοδότηση των σταθμών και μάλιστα μέσω μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας.

Υποτίθεται ότι με βάση τον σχετικό νόμο του 1995 οι συχνότητες τόσο οι τηλεοπτικές όσο και οι ραδιοφωνικές, ως εθνική περιουσία θα προκηρύσσονταν, θα υπέβαλλαν υποψηφιότητες διάφορα σχήματα εταιρικά που θα είχαν τις προϋποθέσεις και οικονομικές και από πλευρά εγγυήσεων για το πρόγραμμα που θα εξέπεμπαν και ότι θα “δίνονταν” σε αυτούς που θα είχαν τις “καλύτερες” προσφορές, όχι τόσο από οικονομικής άποψης αλλά και από την άποψη προϋποθέσεων για την εκπομπή υψηλού επιπέδου προγράμματος.

Αυτό δεν συνέβη ποτέ. Ο νόμος δεν εφαρμόστηκε. Επί 20 και πλέον χρόνια έχουμε παράταση των ίδιων προσωρινών αδειών που είχαν δοθεί κατά βάση το 1989-1990.

Άρα, έχουμε μια συνεχιζόμενη ανομία και από την άλλη μεριά, έχουμε ένα ΕΣΡ, το οποίο όχι μόνο δεν έχει παίξει τον ρόλο αυτό αλλά το ίδιο έχει μια συγκρότηση παράνομη και αντισυνταγματική διότι δεν έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα, διαδικασία για την ψήφιση των προσώπων από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, αλλά έχουμε αλλεπάλληλες νομοθετικές παρατάσεις της θητείας των ίδιων μελών, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει και σε τραγελαφικά σημεία, ως προς την ηλικία π.χ. προέδρου».