Μπορεί ο κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης να απουσίαζε από το Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, εξαιτίας της νοσηλείας του σε νοσοκομείο της πόλης, συζητήθηκε, όμως, το θέμα του Κυπριακού και η προκλητική στάση της Τουρκίας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού ευχήθηκε περαστικά στον κ. Αναστασιάδη, τόνισε ότι «απαιτείται σεβασμός του διεθνούς δικαίου, σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων και πρωτίστως της υπόστασης και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Εκφράζω και δημόσια τις ευχές μου στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Νίκο Αναστασιάδη, για ταχεία ανάρρωση και ανάληψη των καθηκόντων του. Είχα σήμερα μια τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, αισιόδοξη. Η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλύτερη και πολύ σύντομα θα επανέλθει.

Όμως, παρά την απουσία του Προέδρου Αναστασιάδη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – θα έλεγα γενικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση – έστειλε ένα πάρα πολύ καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία, ένα μήνυμα που στέλνει όλη η διεθνής κοινότητα. Ότι απαιτείται σεβασμός του διεθνούς δικαίου, σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων και πρωτίστως της υπόστασης και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι το οποίο πρέπει πάντα να το λέμε, γιατί, δυστυχώς, δεν είναι αυτονόητο. Δεν μπορεί μια χώρα να έχει φιλοδοξίες να γίνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να αναγνωρίζει και τα 28 κράτη-μέλη της Ένωσης, δηλαδή και την Κυπριακή Δημοκρατία» είπε ο κ. Βενιζέλος.