Μέτρα για τη βελτίωση των θεσμών και των μηχανισμών εξωτερικής πολιτικής της χώρας την εποχή της κρίσης, τα οποία θα είναι χαμηλού δημοσιονομικού κόστους, αλλά αυξημένης αποδοτικότητας πρότεινε ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης του κόμματος, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου, με θέμα «εξωτερική πολιτική στα χρόνια της κρίσης».

«Η αλήθεια είναι ότι η κρίση έστρεψε την προσοχή όλων μας και το δημόσιο διάλογο κυρίως στην οικονομία. Όμως η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να μην έχει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας. Άλλωστε, αυτό αποδεικνύουν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Κύπρο με την απαράδεκτη, παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στη ΑΟΖ της Κύπρου και γενικότερα στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Κουμουτσάκος.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βρούμε τρόπους και μέσα χαμηλού δημοσιονομικού κόστους, αλλά αυξημένης αποδοτικότητας, είπε, και στο πλαίσιο αυτό διατύπωσε τις εξής προτάσεις:

-Η τοποθέτηση και ο ορισμός ενός υπηρεσιακού μόνιμου υφυπουργού Εξωτερικών, πενταετούς θητείας, του οποίου ο διορισμός να εγκρίνεται από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

-Η διαμόρφωση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που θα υπάγεται κατευθείαν στον πρωθυπουργό.

-Η ενίσχυση των δομών δημόσιας διπλωματίας.

-Η ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας.

-Η πολιτική ενίσχυσης και αναβάθμισης της εκπροσώπησης της χώρας στη Διεθνή Γραφειοκρατία.

Ο κ. Κουμουτσάκος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι οι θέσεις του για το ΝΑΤΟ είναι «επικίνδυνα αφελείς» και σημείωσε: «Επειδή η Ελλάδα έχει ανάγκη συμμαχιών θεωρώ ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ΝΑΤΟ, το μεταναστευτικό, το Σκοπιανό είναι επικίνδυνα αφελείς. Οι διεθνείς εξελίξεις στον περίγυρο μας δείχνουν με σαφή τρόπο ποια είναι η προϋπόθεση ισχύος της χώρας κι αυτή είναι η πολιτική σταθερότητα και ομαλότητα, η πολιτική προβλεψιμότητα. Για ακόμη μία φορά και σε αυτό το πεδίο η στάση του ΣΥΡΙΖΑ με το να λέει ότι δεν θα ψηφίσει κανέναν πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακόμα και τον ίδιο το Θεό, όπως έχουν πει, είναι παράγοντας αστάθειας για την εξωτερική πολιτική και άρα, δυστυχώς, και με αρνητική επίπτωση για την ισχύ της Ελλάδας».

Κατηγόρησε την Τουρκία ότι «αγνοεί κατάφωρα» το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, την κάλεσε να προσαρμόσει τη διεθνή συμπεριφορά της στο γεγονός ότι είναι ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος μέλος της Ε.Ε. και τόνισε ότι ως κατοχική δύναμη εκείνη έχει κυρίως την ευθύνη για την επίλυση του Κυπριακού. Πρόσθεσε πως η Τουρκία προσπαθεί να πείσει τους δυτικούς ότι είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, όμως οι ενέργειες και οι πράξεις της δείχνουν ότι είναι ταραχοποιός.

Στην ομιλία του ο επίκουρος καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, πως «πέρα από την αξιολόγηση της ανταπόκρισης και της ετοιμότητας να διαχειριστούμε τις νέες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, το ζήτημα που τίθεται είναι η διαμόρφωση των τακτικών επιλογών σε σχέση με τις πάγιες στρατηγικές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Ο επίκουρος καθηγητής Ευρωπαϊκών Πολιτικών, του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ιωάννης Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου ασκείται η εξωτερική πολιτική.

Τις εργασίες της εκδήλωσης άνοιξε ο πρόεδρος της Δ.Ε. νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Μηνάς Σαμαντζίδης, ο οποίος τόνισε ότι κάτω από την διακυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, η Ελλάδα, κατάφερε να αποφύγει τη μοίρα άλλων κρατών, που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξωτερική τους πολιτική.

Ο κ. Σαμαντζίδης άφησε αιχμές εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, στον οποίο καταλόγισε «χονδροειδείς παρεμβάσεις» στην εξωτερική πολιτική, με αφορμή και την πρόταση να διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη ο επαναληπτικός αγώνας ποδοσφαίρου Αλβανίας-Σερβίας. «Καλό είναι να γίνει επιτέλους αντιληπτό, πως καμία «διπλωματία των πόλεων» και καμία παρέμβαση για λόγους προσωπικής προβολής, δεν μπορεί να υποκαθιστά τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα για θέματα εξωτερικής πολιτικής», επισήμανε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, θεόδωρος Καράογλου και στελέχη του κόμματος.