Να λειτουργεί αποτελεσματικά η Διαύγεια και να αποφεύγονται προβλήματα ζήτησε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου κατά την ομιλία της στη Βουλή και ζήτησε την «στοιχειώδη εγρήγορση» των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Η ομιλία της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης έγινε επί του νομοσχεδίου «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα, τροποποίηση του ν. 3448/2006 (Α΄57), προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2013/37/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας, ρυθμίσεις θεμάτων Εισαγωγικού Διαγωνισμού Ε.Σ.Δ.Δ.Α. και άλλες διατάξεις».

Με αιχμή την απόσυρση τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών από το νομοσχέδιο η αρμόδια υφυπουργός είπε πως το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι η Δημόσια Διοίκηση πολλές φορές με πάρα πολλούς τρόπους προσπαθεί να λειτουργεί ως ένα κλειστό σύστημα, «προσπαθεί να προστατέψει τα δικά της δεδομένα και δεν κάνει το αυτονόητο: Να βγάλει έστω στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ τις αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο, όπως νομοσχέδιο προηγούμενο, που ψηφίσαμε και έγινε νόμος του κράτους, επιβάλλει».

Μάλιστα με κατηγορηματικό τόνο η κα Χριστοφιλοπούλου τόνισε πως αν μια πράξη δεν αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, δεν μπορεί να εφαρμοστεί αφού δεν ισχύει και ανέφερε πως πολλές περιφέρειες ή και άλλοι οργανισμοί αμελούν και όταν έρχεται η ώρα της πληρωμής των δαπανών, το Ελεγκτικό Συνέδριο «βάζει μπλόκο», διότι δεν αναρτήθηκε. Ωστόσο, την κατάσταση αυτή θα την έλυνε μια στοιχειώδης εγρήγορση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, είπε η αρμόδια υφυπουργός, σημειώνοντας ότι έχει αποστείλει επιστολή στις 6 Δεκεμβρίου του 2013 ώστε να διασυνδεθεί το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών με το σύστημα ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Τέλος η κ. Χριστοφιλοπούλου τόνισε ότι με το νομοσχέδιο «περνάμε στην Διαύγεια ΙΙΙ» «τα απολογιστικά στοιχεία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων διότι – όπως είπε χαρακτηριστικά – υπάρχουν οι οργανώσεις που κάνουν πολύ καλό έργο, αλλά κι εκείνες που απλώς λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις ή επιχορηγήσεις από τους δήμους και τις περιφέρειες. Είναι λοιπόν, σωστό – και αυτό νομοθετούμε – να αναρτώνται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ απολογιστικά τα στοιχεία των δαπανών που έκαναν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, για να δούμε πού πήγαν αυτά τα λεφτά, πού πήγαν τα λεφτά του δημοσίου, για ποιο σκοπό και πώς απορροφήθηκαν, εξήγησε η κα Χριστοφιλοπούλου. Τέλος, ως πολύ σημαντική χαρακτήρισε την ρύθμιση για την ανάρτηση των στοιχείων εκτέλεσης των προϋπολογισμών σε πραγματικό χρόνο.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής του από την κυβερνητική πλειοψηφία ενώ την σφοδρή αντίδραση της Αντιπολίτευσης και ιδίως του Θοδωρή Δρίτσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε ο αριθμός των τροπολογιών που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο κάνοντας λόγο για πρακτική κατάθεσης «ορυμαγδού άσχετων τροπολογιών» που πλήττει τον κοινοβουλευτισμό. Απαντώντας ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνώρισε πως υπάρχει αυτή η «παθογένεια», ανέφερε ωστόσο ότι αν ένας υπουργός δεν δικαιολογήσει επαρκώς το επείγον της τροπολογίας που κατέθεσε στο νομοσχέδιο, αυτή θα αποσυρθεί.