Την εμπιστοσύνη του προς την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, «γιατί το κράτος θα έχει συνέχεια», εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ενημέρωση του από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ

Συνάντηση διάρκειας τρεισήμισι ωρών με την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχε σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της οποίας- όπως είπε- είχε ο ίδιος και το επιτελείο του ουσιαστική ενημέρωση για τον γεωστρατηγικό σχεδιασμό της χώρας, την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αρχικά, ο κ. Τσίπρας είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, διάρκειας μιας ώρας και στη συνέχεια, ενημερώθηκε από την αναπληρωτή υπουργό, Φώφη Γεννηματά και την στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Η ενημέρωση δεν είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της θεσμικής ενημέρωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κρίσιμα ζητήματα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής», πρόσθεσε.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει έρευνες, με τη συμμετοχή δύο πολεμικών σκαφών, στον χώρο της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της Κύπρου, συνιστά απαράδεκτη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτά καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο. Εκτιμούμε, συνέχισε, ότι η πρόκληση αυτή έχει στόχο να τορπιλίσει τις διαδικασίες διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τορπιλίζει την ήδη εύφλεκτη κατάσταση στην περιοχή. «Ρίχνει λάδι στη φωτιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την «εγκληματική πολιτική διαχείριση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης» που αντιμετωπίζει η χώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε ότι η αποτρεπτική ικανότητά της παραμένει ισχυρή και αυτό οφείλεται στην αυταπάρνηση και το φιλότιμο του έμψυχου δυναμικού. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αποκατασταθούν οι μεγάλες αδικίες που έχει υποστεί το προσωπικό. Όλες οι αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει να υλοποιούνται, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ότι περιβάλλεται με εμπιστοσύνη «διότι το κράτος θα έχει συνέχεια» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι η αποτρεπτική ικανότητα δεν σχετίζεται με εξοπλισμούς, αλλά και με τη δομή άμυνας, μεταξύ άλλων.

Οι μεγάλες αδυναμίες του στρατεύματος, συνέχισε, δεν σχετίζονται με την παρούσα κρίση, αλλά με τους σκανδαλώδεις εξοπλισμούς του παρελθόντος που δεν συνδέονταν με τις προμήθειες ανταλλακτικών.

Είναι ανάγκη να φύγουμε από το μοντέλο των εξοπλισμών του παρελθόντος και να θέσουμε νέες βάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και τη διατήρηση του αξιόμαχου, υπενθυμίζοντας τις σχετικές θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.