«Απεγνωσμένη προσπάθεια να κρατηθούν λίγους μήνες ακόμη στην εξουσία» χαρακτηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την κίνηση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι η επιθετική πολιτική που έχουν υιοθετήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι αυτή που εξώθησε στην «λύση πανικού» το Μέγαρο Μαξίμου.

Από την Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός πνέει τα λοίσθια και η ψήφος εμπιστοσύνης αποτελεί προπέτασμα καπνού για να συμμαζέψουν τα δύο κόμματα τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες που τον τελευταίο καιρό παρουσιάζουν κλιμακούμενες φυγόκεντρες τάσεις. «Η απόφαση των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να βρουν μία διέξοδο στις πολλαπλές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση, από την Τρόικα, την κοινωνία, τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδοκυβερνητικές δυνάμεις» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της ψήφου εμπιστοσύνης σημείωσε πως «η κυβερνητική κίνηση είναι μια κίνηση πανικού για να εκβιαστούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ» και πρόσθεσε ότι «την ψήφο εμπιστοσύνης να την δώσει ο λαός».

Κορυφαίος αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε χθες το βράδυ πως «Σαμαράς και Βενιζέλος δεν είχαν άλλη επιλογή μέσα στο πολιτικό κλίμα το οποίο έχει διαμορφωθεί. Πριν τη χθεσινή σύσκεψη είχαν ήδη βρεθεί μπροστά στο δίλημμα. Ή να ανακοινώσουν εκλογές για το Νοέμβριο ή να στρίψουν δια της… ψήφου εμπιστοσύνης. Κατέφυγαν στο δεύτερο προς άγραν πολιτικού χρόνου».

Ωστόσο, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι το γεγονός ότι μετά από πολύ καιρό η πολιτική αντιπαράθεση θα μεταφερθεί στο εσωτερικό της Βουλής θα βγάλει ακόμα πιο κερδισμένο μεσοπρόθεσμα τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η προσφυγή στις κάλπες με μία μικρή παράταση θεωρούνται δεδομένες και αναπόφευκτες. Και αυτό διότι όπως σημειώνουν η συζήτηση θα γυρίσει σε καθαρά πολιτική ατζέντα και ο κυβερνητικός συνασπισμός θα αναγκαστεί να ανοίξει τα χαρτιά του, «πράγμα το οποίο θα φανερώσει την ένδεια πολιτικού προσανατολισμού και σχεδίου εξόδου από την κρίση». Παράλληλα, τονίζουν ότι θα καταστεί σαφές, πως η πολιτική της λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο και υλοποιεί ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν πρόκειται να τελειώσει, αποκαλύπτοντας μόνοι τους το ψέμα για έξοδο από τα μνημόνια και την τρόικα. Την ίδια ώρα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δοθεί η ευκαιρία να καταστήσει ακόμα πιο σαφές το πρόγραμμά του και να πείσει ότι η εναλλακτική λύση που προτείνει η Κουμουνδούρου αποτελεί ουσιαστικά και τη μοναδική λύση για την έξοδο από την ανθρωπιστική και οικονομική κρίση. Εξάλλου σε αυτή τη λογική είναι και το εκλογικό δίλημμα που έθεσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της πρότασης νόμου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, «ΣΥΡΙΖΑ ή Μνημόνιο».

Παράλληλα, θεωρείται δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης που θα ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο, θα γίνει και μία άτυπη σφυγμομέτρηση των προθέσεων των κοινοβουλευτικών ομάδων και βουλευτών που πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει από το ΣΥΡΙΖΑ για την διεύρυνση των συμμαχιών τους με φόντο τόσο την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και τις εθνικές εκλογές. Εξάλλου από το ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε ευκαιρία διαμηνύουν ότι ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας θα επιδιώξουν ευρύτερες συμμαχίες για τη δημιουργία ενός ισχυρού αντιμνημονιακού μπλοκ που θα μπορεί να φέρει εις πέρας το διαπραγματευτικό έργο, έχοντας μαζί του ευρεία λαϊκή βάση.