Στο Βερολίνο βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, καθώς για σήμερα το μεσημέρι είναι προγραμματισμένο το ραντεβού με τη γερμανίδα Καγελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Η ατζέντα της ελληνικής πλευράς που θα θέσει στην σιδηρά Κυρία της Ευρώπης είναι πολύπλευρή, καθώς εκτός από τα ζητήματα οικονομικής πολιτικής και εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, θα αφορά και το πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της χώρας. Οι χθεσινές πολύ προσεκτικές δηλώσεις ωστόσο του εκπροσώπου της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, οι οποίες ουσιαστικά επιχείρησαν να κατεβάσουν τον πήχη, σε συνέχεια των σχετικών δημοσιευμάτων της Deutsche Welle προβληματίζουν ιδιαιτέρως το κυβερνητικό επιτελείο.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να ζητήσει έναρξη των συνομιλιών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, να συμπεριληφθούν φοροελαφρύνσεις στην επικείμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα και την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα στο τέλος του 2014.

Μέσο πίεσης ουσιαστικά της ελληνικής πλευράς προς τη γερμανίδα Καγκελάριο αναμένεται να αποτελέσει το τεταμένο πολιτικό κλίμα και η εγκατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων με αξιοσημείωτη δυναμική, γεγονός που καθιστά ένα «πολιτικό ατύχημα» και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πολύ πιθανό. Κάτι τέτοιο, αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλες τις θυσίες που έχει κάνει η χώρα και να πάει πίσω τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις που συντελούνται για την ανάταση της οικονομίας.

Στα επιχειρήματά της είναι βέβαια και η μέχρι τώρα καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα όπως και το σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο που έχει γίνει σε πολλούς τομείς.

Από την ελληνική πλευρά αναμένεται να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός νέου μνημονίου – δανείου, καθώς εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει σημαντικό χρηματοδοτικό – δημοσιονομικό κενό που δεν θα μπορεί να καλυφθεί. Σε αυτή λογική ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου σε εκδήλωση της ομογενειακής κοινότητας των ΗΠΑ.