Επιτάχυνση των διαδικασιών όσον αφορά στην εφαρμογή των νέων μεθόδων σύλληψης της φοροδιαφυγής, αλλά και τιμωρίας των παραβατών, ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη και Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, τέθηκε επί τάπητος το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά την επιτάχυνση της εκδίκασης μεγάλων φορολογικών υποθέσεων, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή και επίκειται η συζήτησή του, αλλά και το θέμα της συγκρότησης της οικονομικής αστυνομίας.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στόχος της κυβέρνησης είναι όπως από τις αρχές του 2011 γίνει μια νέα αρχή όσον αφορά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ στο πλαίσιο αυτό το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει δίκες «εξπρές» για τους παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας, ενώ δίνει τη δυνατότητα στο ΣΔΟΕ να παραπέμπει στο αυτόφωρο όσους εντοπίζονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στα δικαστήρια εκκρεμούν φορολογικές υποθέσεις που αγγίζουν τα 32 δισ. ευρώ, ενώ οι φορολογικές δίκες φτάνουν τις 150.000 και ο χρόνος εκδίκασης αγγίζει τα 7 με 10 χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσουν.

Με το νέο καθεστώς που θα θεσπιστεί η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι οι χρόνοι εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων θα μειωθούν σημαντικά με αποτέλεσμα το δημόσιο να μπορεί να εισπράττει σε εύλογο χρονικό διάστημα τους φόρους και τα πρόστιμα που θα καταλογίζονται για τις εκάστοτε παραβάσεις, ενώ ταυτόχρονα δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων και ως εκ τούτου θα ελαχιστοποιηθεί η ζημιά του Δημοσίου.

Στη«μάχη» κατά της φοροδιαφυγής το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να ρίξει και τη «μυστική» οικονομική αστυνομία, η οποία θα λειτουργεί ανεξάρτητα από τους «ράμπο» του ΣΔΟΕ.

Η «μυστική» οικονομική αστυνομία, αλλά και γενικότερα όλα τα νέα «όπλα» που θα υιοθετηθούν από τις αρχές του 2011, θα έχουν ως στόχο τον εντοπισμό ειδικών περιπτώσεων φοροδιαφυγής που αφενός έχουν σχέση με τις καταθέσεις που βρίσκονται στο εξωτερικό, αφετέρου δε με το ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος.

Προς την κατεύθυνση εξάλλου αυτή η κυβέρνηση σχεδιάζει τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της επιτροπής για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, τη στελέχωσή της με εξειδικευμένο προσωπικό υψηλών προσόντων και την ενίσχυσή της με επαρκή και κατάλληλα τεχνικά μέσα.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ