Πολύ καλό είναι το κλίμα στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ μία μόλις ημέρα μετά την ιδιωτική συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάπα Φραγκίσκο, που έρχεται να επισφραγίσει τις διεθνείς – ευρωπαϊκές επαφές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και το ταξίδι του στο Κόμο.

Ο Πάπας αναφέρθηκε στην κρίση ως μια κρίση αξιών, επισημαίνοντας ότι η κυριαρχία των κερδοσκοπικών αγορών και του καταναλωτισμού γεννούν την κρίση, τις ανισότητες και τη φτώχεια. Αναφορικά με την Ευρώπη, ο Πάπας Φραγκίσκος Α’ τόνισε ότι οι αγορές επιβλήθηκαν της πολιτικής, ότι έφυγε από το επίκεντρο ο άνθρωπος και μπήκαν στο επίκεντρο οι τράπεζες και τα κέρδη. Σε αυτό το σημείο στελέχη της Κουμουνδούρου τονίζουν την ταύτιση απόψεων για μία πιο ανθρωποκεντρική πολιτική που θα θέσει σε δεύτερη μοίρα τις λεγόμενες «αγορές», την ώρα που στην Ελλάδα συντελείται επί μία πενταετία αυτή η ανθρωπιστική κρίση.

Επίσης, ο Ποντίφικας είπε ότι είναι «απαράδεκτο να σκοτώνονται άνθρωποι και να κινδυνεύουμε από τους πολέμους», ενώ χαρακτήρισε ως αδιανόητο το να θεωρούνται κάποιοι άνθρωποι «λαθραίοι» και να πνίγονται στη θάλασσα.
Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως ο Πάπας αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα σημείωσε χαρακτηριστικά πως «οι νέοι πολιτικοί μιλάτε μια διαφορετική γλώσσα, που μοιάζει με μια μελωδία ελπίδας», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κατάσταση στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι είναι άδικο αυτό που συμβαίνει, αλλά και ότι ο ίδιος ένιωσε την κρίση στην Αργεντινή η οποία βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο των κερδοσκοπικών αγορών.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται προ των πυλών της κυβερνητικής εξουσίας, γεγονός που αποδίδουν τόσο στα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα, που του δίνουν αέρα 6 ποσοστιαίων μονάδων, όσο και στην ευρωπαϊκή αναγνώριση του ΣΥΡΙΖΑ και των θέσεών του ως μία εναλλακτική πρόταση στην Ευρώπη της κρίσης, της ύφεσης και της λιτότητας. Παράλληλα τονίζουν ότι πρόκειται για «επιβράβευση» της επιμονής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «σταθερά ενάντια στις αυτιστικές εμμονές του Βερολίνου».

Αναφερόμενοι στην κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά για το ταξίδι στο Βατικανό, από το περιβάλλον του προέδρου του κόμματος κάνουν λόγο για «φόβο που απορρέει από το γεγονός ότι οι θέσεις που εδώ και χρόνια εκφράζει και υπηρετεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη της κρίσης γίνονται αντικείμενο συζήτησης ακόμα και στο Βατικανό», την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να το παρουσιάζει ως «ακραίο» κόμμα.

Πάντως εξέχοντα στελέχη της Κουμουνδούρου τονίζουν ότι δεν πρέπει να μείνουν παραπάνω στη διεθνή αναγνώριση του ΣΥΡΙΖΑ, που απορρέει και από την υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν με το κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά να έχουν πλήρη εικόνα για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της χώρας και το μέτωπο της οικονομίας.

Αυτό που επισημαίνουν στελέχη του κόμματος είναι το γεγονός ότι από εδώ και στο εξής οι όποιες κινήσεις τους θα πρέπει να γίνονται κάτω από το πρίσμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και η επόμενη κυβέρνηση. Η επανακατάθεση δύο τροπολογιών για το πετρέλαιο θέρμανσης και το δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας είναι η πρώτη άμεση κίνηση της Κουμουνδούρου. Κάτι που άλλωστε αποτέλεσε και δέσμευση του κ. Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ.