Το τι θα ακολουθήσει μέχρι το 2017 αναφορικά με τα Ασφαλιστικά Ταμεία σκιαγράφησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, βασιζόμενος όπως ο ίδιος είπε όχι σε εικασίες ή προβλέψεις αλλά σε αυτά που περιέχονται μέσα στο Μνημόνιο.

«Είναι αποφασισμένο ήδη από το πρώτο Μνημόνιο, στη μεταβατική διετία 2015-2017 να είμαστε σε τρία μεγάλα ταμεία και από το 2017 να είμαστε σε ένα ταμείο και να δίνουμε τις συντάξεις από ένα ασφαλιστικό οργανισμό. Αυτή η ιδέα και ο θεσμός είναι ταυτισμένος και συγχρονισμένος με τη ρήτρα κύριας σύνταξης που ισχύει από 1.1.2015, όταν το κράτος θα εγγυάται μόνο το μικρό μέρος της κύριας σύνταξης και το βασικό, μεγάλο και αναλογικό κομμάτι θα εγγυώνται τα ασφαλιστικά ταμεία, στο ποσό και βαθμό που μπορούν» τόνισε ο κ. Μητρόπουλος μιλώντας στο «Βήμα FM».

Και πρόσθεσε: «Είναι ένα εντελώς νέο ασφαλιστικό που θα φέρει και μείωση συντάξεων και αύξηση εισφορών και αύξηση των ορίων ηλικίας, διότι είναι το άρθρο 10 του ήδη ψηφισμένου νόμου 3863/2010 που λέει ότι από 1.1.2021 τα όρια ηλικίας μέχρι το 2060 θα αναπροσαρμόζονται ανά τριετία και θα ανεβαίνουν, παρακολουθώντας την ηλικία του γενικού πληθυσμού. Αντιλαμβάνεστε ότι όσοι σήμερα διαψεύδουν ότι δεν θα έλθει αύξηση ορίων ηλικίας, απαντάμε με το νόμο και το σχετικό άρθρο. Με τους δικούς μου υπολογισμούς, λέω ότι το 2030 και μετά το όριο ηλικίας θα είναι μεταξύ 69-70, αφού υπάρχουν και δύο χώρες στην Ε.Ε. που έχουν αυτά τα όρια. Την ενιαιοποίηση των επικουρικών συντάξεων την έχουν ήδη ολοκληρώσει στην κυβέρνηση και όλα τα ταμεία, και τα ταμεία των δημοσιογράφων, των δικηγόρων και των μηχανικών, θα είναι από 1.1.2015 στο ΕΤΕΑ.»