«Η ανεργία είναι ο πιο ύπουλος και σκληρός αντίπαλος της κοινωνίας, καθώς υπονομεύει τα όνειρα της νεολαίας», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης, που συνεδρίασε για πρώτη φορά υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σημερινή σύσκεψη του Συμβουλίου προτάθηκε η δημιουργία ενός «λευκού μητρώου» για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

Στις δηλώσεις του ενώπιον του Συμβουλίου, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε σαφές πως (σσ. η ανεργία) δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευχολόγια, δηλώνοντας αποφασισμένος να αναλάβει η κυβέρνηση δράση, καθώς η χώρα μπαίνει σε διαδικασία ανάκαμψης.

«Για πρώτη φορά υπάρχει πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ έπειτα από 24 τρίμηνα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για 770.000 θέσεις απασχόλησης έως το 2020», τόνισε, επισημαίνοντας πως «στην προσπάθεια απορρόφησης των ανέργων πρεπει παράλληλα να καταβάλλεται προσπάθεια χωρις να απαξιώνεται το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου Απασχόλησης να συγκεράσουν τις προτάσεις τους και στην επόμενη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, να προσέλθουν με μια ενιαία πρόταση.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση του λευκού μητρώου επιχειρήσεων, μέσω του οποίου θα «πριμοδοτούνται» οι συνεπείς επιχειρήσεις με μειωμένους ελέγχους, και σε δεύτερη φάση με πιθανή μείωση εισφορών. Ο υφυπουργός, Β. Κεγκέρογλου, επισήμανε τη σπουδαιότητα της πρότασης του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη ρήτρα απασχόλησης με αντίστοιχα κίνητρα φορολογικής ελάφρυνσης.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παπαγόπουλος, από την πλευρά του, πρότεινε να υπάρξει πρόβλεψη για ρύθμιση των δανείων και της εργατικής κατοικίας. Ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας τόνισε πως οι σωστές και συνεπείς επιχειρήσεις πρέπει να επιβραβεύονται, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδ. Ανδρεάδης επισήμανε ιδιαίτερα τις 100.000 θέσεις εργασίας που δίνει ο τουρισμός, τα 19,5 εκατ. αφίξεων το καλοκαίρι, αλλά και τα 13,5 δισ ευρώ, έσοδα που προέρχονται από τον τουριστικό κλάδο.