Σημαντικές συναντήσεις θα έχει τόσο το Σάββατο όσο και την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς με επίκεντρο την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενόψει και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών και η επιτάχυνση του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης που θα εξετασθούν στην σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις για συνεπή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, θα παρουσιάσει την πρόοδο που καταγράφεται στο δημοσιονομικό πεδίο και θα θέσει υπόψη του επικεφαλής της Κομισιόν τις θέσεις που θα εκφράσει η ελληνική αντιπροσωπεία στα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ στο Παρίσι και ειδικά το θέμα των σταδιακών φοροελαφρύνσεων και την ταχείας διευθέτησης του χρέους.

Σημειώνεται πως ο κ. Σαμαράς θα έχει την δυνατότητα να συναντηθεί σήμερα με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα στις 8 Σεπτεμβρίου επίσημη επίσκεψη, αλλά και με τον Ισπανός πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι ο οποίος θα επισκεφτεί την Ελλάδα έως το τέλος Οκτωβρίου.

Πάντως μέχρι και μεθαύριο Δευτέρα οι κυβερνητικές προετοιμασίες για τις επαφές των Παρισίων θα είναι εντατικές. Ήδη ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης τόνισε πως η Κυβέρνησις προσβλέπει από την συνάντηση σταδιακές φοροαπαλλαγές, μάλιστα ακόμη και στον ΕΝΦΙΑ. Για να το πετύχει αυτό η κυβερνητική αντιπροσωπεία θα παρουσιάσει στοιχεία σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ που καταδεικνύουν ότι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015 και του 2016 είναι εφικτή χωρίς έκτακτα μέτρα.

Αν και το ζήτημα της προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς θα τεθεί στον Παρίσι δεν επιβεβαιώνεται η μονομερής νομοθετική ρύθμιση για τη συνέχιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και μετά την 1/1/2015.