Μετά το κλείδωμα των διορθώσεων στον ΕΝΦΙΑ στη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται εκ νέου σήμερα το απόγευμα, στρέφοντας το βλέμμα πλέον στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου στο Παρίσι. Η σύσκεψη, η οποία αναμένεται να είναι μαραθώνια, έχει προγραμματιστεί για τις 18:00.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα θέσουν επί τάπητος την ατζέντα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα στην πόλη του φωτός, εξετάζοντας όλες τις επιμέρους εκκρεμότητες που ενδεχομένως να υπάρχουν, για να αποφύγουν τυχόν εμπλοκές και… δυσάρεστες εκπλήξεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Ως εκ τούτου από το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να παρελάσουν οι υπουργοί όλων των χαρτοφυλακίων, στα οποία υπάρχουν ακόμα «ανοιχτά μέτωπα».

Μεταξύ αυτών θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα των απομακρύνσεων από το Δημόσιο και τις σχετικές δεσμεύσεις της χώρας για περαιτέρω μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, καθώς στις βασικές αιτιάσεις της τρόικας είναι γνωστό ότι θα συμπεριλαμβάνονται νέες περικοπές στα ασφαλιστικά, καθώς και περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση είχε θέσει εξαρχής ως στόχο να έχει κλείσει όλες τις εκκρεμότητες για να μπορέσει να αξιώσει αφενός φοροελαφρύνσεις και αφετέρου χαλάρωση του προγράμματος σε ορισμένα σημεία, ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά την «επιτυχία», με φόντο τόσο την επικείμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και ένα ενδεχόμενο πρόωρων προσφυγών στις κάλπες, καθώς όσο και να αποτελεί ένα απευκταίο σενάριο, βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού του επιτελείου του Μαξίμου. Μόνο τυχαίο δεν είναι εξάλλου το γεγονός ότι ήδη από το Μέγαρο Μαξίμου εδώ και ημέρες υπάρχουν διαρροές για τα «δώρα» που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, με αιχμή του δόρατος τις φοροελαφρύνσεις στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και το πετρέλαιο θέρμανσης. Οι εξαγγελίες ωστόσο, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, κινδυνεύουν να βρεθούν στο κενό καθώς θα πρέπει να περάσουν και τον σκόπελο της τρόικας που δείχνει απρόθυμη να επιδείξει δημοσιονομική χαλάρωση. Από το Μαξίμου αξιολογούν ως εξόχως σημαντικές τις εν λόγω εξαγγελίες, καθώς με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει ανεβάσει τους τόνους στο ζενίθ εκτιμάται ότι η χώρα βαδίζει σταθερά προς έναν θυελλώδη προεκλογικό χειμώνα.

Εκτός αυτού, μεγάλης σημασίας είναι για την κυβέρνηση αλλά και τη βιωσιμότητα ολόκληρου του προγράμματος η συζήτηση για το χρέος και το ενδεχόμενο ελάφρυνσής του, η οποία όπως έχουν εξαγγείλει στελέχη της κυβέρνησης θα ξεκινήσει από το Παρίσι.

Αστάθμητος παράγοντας στην πορεία των διαπραγματεύσεων που σχεδίαζε να ακολουθήσει η ελληνική πλευρά στο Παρίσι είναι η δεξιά στροφή της νέας κυβέρνησης στη Γαλλία, η οποία προσδέθηκε ακόμα περαιτέρω στο άρμα της λιτότητας του Βερολίνου. Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέα προσχώματα στο κυβερνητικό επιτελείο καθώς ουσιαστικά διεμβολίζει εκ των έσω μία άτυπη «συμμαχία του Νότου», την οποία ήλπιζε η ελληνική κυβέρνηση να έχει στην διαπραγματευτική της φαρέτρα ενόψει της επίσκεψης στη Γαλλία.