Με θερμά λόγια μίλησε για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο άνδρες αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. «Ο κ. Γιούνκερ στήριξε την Ελλάδα όταν πύκνωναν οι φωνές για απομάκρυνση από το ευρώ. Αυτό δεν το ξεχνάμε. Του το αναγνωρίζουμε όλοι», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

«Τον κ. Γιούνκερ σήμερα τον αναγνωρίζει όλη η Ευρώπη ως το πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο της Κομισιόν. Τιμή για μας που πρώτος σταθμός της περιοδείας του ήταν η Αθήνα», τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας τις δηλώσεις του. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σχέση του με τον κ. Γιούνκερ, τον οποίο όπως ανέφερε τον γνωρίζει προσωπικά από παλιά. «Έχαιρε από τότε της εκτίμησης όλων για την πείρα του αλλά κυρίως για την προσφορά στο ευρωπαϊκό ιδεώδες», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου «τον γνωρίσαμε όλοι όταν η κρίση έφτανε στο αποκορύφωμά της. Τότε έδειξε τρεις αρετές: τόλμη να αντιμετωπίζει τα προβλήματα, διορατικότητα να βλέπει μπροστά από τις εξελίξεις και ικανότητα να ενώνει».

«Είναι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν πουν αναδείχθηκε με την ψήφο των πολιτών. Αυτό προσδίδει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς πρόσθετη δημοκρατική νομιμοποίηση», συνέχισε ο κ. Σαμαράς.

Αναφερόμενος στην πολιτική της Ευρώπης, σημείωσε πως «οφείλει να λαμβάνει υπόψη από δω και εμπρός όχι μόνο τους αριθμούς αλλά και την κοινωνική συνοχή. Το πρόγραμμα που παρουσιάζει ο κ. Γιούνκερ ως νέος πρόεδρος της Κομισιόν εκφράζει πολλές από τις δικές μας αγωνίες για την οικονομική ανάπτυξη, που πρέπει να είναι προτεραιότητα από δω και στο εξής».

«Η Ελλάδα μετά από μια κοπιαστική προσπάθεια, σήμερα βγαίνει από την κρίση με τις πολύ οδυνηρές θυσίες των Ελλήνων αλλά και με χωρίς προηγούμενο ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», τόνισε ο κ. Σαμαράς, για να προσθέσει πως η Ελλάδα πιάνει πια όλους τους στόχους της, βγαίνει από την ύφεση και μπαίνει στη νέα εποχή με ανταγωνιστικότητα και χωρίς εσωστρέφεια. «Συζητήσαμε για τη νέα εποχή με τον κ. Γιούνκερ… δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, αν μην αφήσουμε να επαναληφθεί ξανά μια τέτοια κρίση, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επιστρέψουμε στα ελλείμματα…».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εξελίξεις στην Αργεντινή, αφήνοντας αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Προφανώς μόνο ένας ανόητος δεν θα έμενε ασυγκίνητος από το πρόβλημα μιας τέτοιας χώρας. Υποφέραμε, αλλά δεν επιτρέψαμε να συμβεί στη χώρα μας ότι εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τη χώρα αυτή», τόνισε. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να αποτρέψουμε την άτακτη χρεοκοπία, όπως κάποιοι μας εισηγούνταν. Η χώρα έμεινε κάτω από την ευρωπαϊκή ομπρέλα την ώρα που κάποιοι ισχυρίζονταν ότι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη δεν είναι φετίχ», σημείωσε ακόμη.