Παρελθόν από την καθημερινότητά μας αναμένεται να αποτελέσει η τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας αναμένεται να συναντηθούν αυτή τη φορά με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της έκτης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος στο Παρίσι. Η συνάντηση σε «ουδέτερο» έδαφος χαρακτηρίζεται σημειολογική από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εκτιμάται ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούν να διεξαχθούν, χωρίς να παγώνει ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός σε κάθε έλευση της τρόικας, πράγμα που συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Επίσης στα θετικά μίας τέτοιας κίνησης συνυπολογίζεται ότι δεν θα γίνονται, όπως σημειώνουν από το κυβερνητικό επιτελείο, οι συναντήσεις με την τρόικα περιοδεύων θίασος προς τέρψιν των ΜΜΕ και θα μπορέσουν να αφιερωθούν στην ουσία της διαπραγμάτευσης, απαλλαγμένοι από επικοινωνιακά τρικ και τακτικισμούς για χάρη του Τύπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου. Όπως επισημαίνεται, η επιλογή αυτή θεωρήθηκε χρήσιμη με το σκεπτικό ότι η διεξαγωγή των συζητήσεων εκτός Ελλάδας, για πρώτη φορά, θα γίνει «πιο ψύχραιμα» και η υλοποίηση του προγράμματος θα προχωρήσει με αποτελεσματικότητα. Εξάλλου, οι εν λόγω διαπραγματεύσεις είναι κομβικής σημασίας, καθώς θα αφορούν την εκταμίευση της τελευταίας υπο-δόσης του ενός δις. ευρώ και ουσιαστικά θα ανοίξουν – εφόσον έχουν επιτευχθεί οι στόχοι των προαπαιτούμενων – τη συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Μετά τις συζητήσεις στο Παρίσι, όπως σημειώνεται με βάση τις ίδιες πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας και τα μέλη των τεχνικών επιτροπών θα επισκεφθούν την Αθήνα προς τα τέλη Σεπτεμβρίου και έχουν σκοπό να παραμείνουν «για λίγες μέρες».

Υπάρχουν ωστόσο και πλευρές της νέας προσέγγισης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα εκτός Ελλάδας, που προβληματίζουν. Μέχρι σήμερα, στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνταν στο υπουργείο Οικονομικών γινόταν πολύ δουλειά και συνήθως οι συμφωνίες έκλειναν την τελευταία στιγμή, με όση πρόοδο μπορούσε να επιτευχθεί «στο παρά ένα» πριν αναχωρήσει η Τρόικα. Με τα νέα δεδομένα όμως, στις διακοπτόμενες και εξ αποστάσεως επαφές που θα έχουν πλέον κυβέρνηση και ελεγκτές, πρέπει να κλείσουν πολλά «παράλληλα» παζάρια, χωρίς να είναι άμεσα διαθέσιμοι πάντα οι δεκάδες επιτελείς των υπουργείων που χειρίζονται τα θέματα.

Μία ακόμη ένσταση που ακούστηκε από την πλευρά της Κομισιόν, είναι ότι χωρίς την παρουσία της τρόικας, ελλοχεύει ο κίνδυνος να σημειωθεί χαλάρωση στην προσαρμογή και απόκλιση από τους στόχους.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, την περασμένη Πέμπτη, εξέφρασε την επιθυμία του ΔΝΤ η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί «όσο πιο σύντομα γίνεται». Επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις για το ελληνικό χρέος, υπογράμμισε, για ακόμη μία φορά, ότι οι εταίροι της Ελλάδας συμφώνησαν να παράσχουν την «αναγκαία στήριξη» για την ελάφρυνση του χρέους στο 114% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω του 110% του ΑΕΠ το 2022.