«Η κυβέρνηση των κ. Σαμαρά-Βενιζέλου, υλοποιώντας πιστά την μνημονιακή πολιτική της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης, έχει οδηγήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους σε πραγματικό αδιέξοδο», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικά, όπως σημειώνει:

  1. Κατάρρευση του ΟΑΕΕ. Με συντάξεις έως 500 ευρώ (Απομείωση συντάξεων έως 50% -Ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες ασφαλισμένοι του, δίχως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη – Φυλάκιση με νόμο της χούντας για οφειλέτες από 20 χιλιάδες ευρώ και πάνω -Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για όσους οφείλουν από πέντε χιλιάδες και άνω -7,5 δις οι οφειλές στον ασφαλιστικό φορέα).
  2. Φορολόγηση με 26% από το πρώτο ευρώ, χαράτσια, τέλος επιτηδεύματος και εξοντωτικά πρόστιμα Προκαταβολή φόρου για εισόδημα που δεν θα πραγματοποιηθεί, τεκμήρια αντικοινωνικά.
  3. Κατάργηση προστασίας της επαγγελματικής στέγης.
  4. Αφανισμός της ρευστότητας.
  5. Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας
  6. Δραματική, αντιπαραγωγική συνεχόμενη αύξηση στα τιμολόγια ενέργειας.
  7. Απόλυτη αποεπένδυση

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ακόμη: «Σε όλα τα παραπάνω έχει προστεθεί η κατάργηση της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, η «απελευθέρωση επαγγελμάτων» για μονοπώληση της αγοράς, και η κατάργηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ακόμα και των ατομικών συμβάσεων.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει στο απόλυτο αδιέξοδο.

  1. Διακόσιες πενήντα χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αγόρασαν λουκέτο.
  2. Άλλες διακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται στο κόκκινο μέσα στο 2014.
  3. Ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες άνεργοι στον ιδιωτικό τομέα, δίπλα στο υπόλοιπο 1,5 εκ. που εργάζεται σε συνθήκες τρόμου και πενιχρών αμοιβών.
  4. Εσωτερική ζήτηση -31%
  5. Γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής -30,4%.
  6. Ανταγωνιστικότητα ακόμα χειρότερα: τρίτοι από το τέλος.

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, το Τμήμα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει εδώ και καιρό τις προτάσεις του:

  1. Νέα σεισάχθεια για τα χρέη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων προς τις τράπεζες.
  2. Κεφαλαιοποίηση οφειλών στον ΟΑΕΕ και το δημόσιο, διαγραφή πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων. ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας έως και το 2017
  3. Ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους.
  4. Διασφάλιση πρώτης κατοικίας.
  5. Αξιοπρεπείς συντάξεις. Δυνατότητα σύνταξης κύριας οφειλής στις 50.000 ευρώ. Μεταφορά ασφαλιστικών οφειλών που προέκυψαν στα χρόνια του μνημονίου στο τέλος του ασφαλιστικού βίου. Κατάργηση του νόμου της χούντας που στέλνει φυλακή τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ.
  6. Προστασία επαγγελματικής στέγης
  7. «Ποτέ την Κυριακή».
  8. Ρευστότητα-τράπεζα ειδικού σκοπού και ώθηση συνεταιριστικών τραπεζών κλπ.
  9. Επιδοτήσεις με ρήτρα απασχόλησης.
  10. Ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας, των συστάδων, συνεταιρισμών, συμπλεγμάτων κλπ.
  11. Δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
  12. Επαναφορά των ελευθέρων συλλογικών διαπραγματεύσεων -ισχύ μετενέργειας -επεκτασιμότητας, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
  13. Μείωση κόστους ενέργειας.
  14. Χρήση της καινοτομίας, αύξηση της παραγωγικής βάσης, δέσμη μέτρων για ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα
  15. Αναστολή κατασχέσεων του δημοσίου, ασφαλιστικών ταμείων και τραπεζών, των στοιχείων του ενεργητικού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέχρι και το 2017.

Και όλα όσα απαιτούνται για τη δημιουργία ενός νέου, προοδευτικού, παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου, φιλικού προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, σε όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας».