Στην ανάγκη αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων, ώστε να προχωρήσουν πιο εύκολα οι μεταρρυθμίσεις αναφέρθηκε πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων που έκανε με τον υπουργός Οικονομικών και Δημοσίων Λογαριασμών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.

Ο Σαπέν χαρακτήρισε «καθοριστικής σημασίας» το επόμενο εξάμηνο για την Ελλάδα και την ζώνη του ευρώ. Όπως είπε, η Γαλλία υποστηρίζει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και εξέφρασε την ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων. «Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει σταθεροποιηθεί και πλέον υπάρχουν ενδείξεις ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε πως η ανάπτυξη σε Ελλάδα και Ευρωζώνη θα εξαρτηθεί από τιε αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενδεικτικά αν και αναγνώρισε την ανάγκη υιοθέτησης όλων των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για τη δημοσιονομική πολιτική σε επίπεδο ΕΕ είπε πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ανάπτυξη. Εστίασε δε και στις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ εκτίμησε πως κατά την ιταλική προεδρία της ΕΕ θα ληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες προς την ίδια κατεύθυνση.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως η Γαλλία θα συμβάλει στο Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη που έχει δημιουργήσει η Ελλάδα με 30 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως είχε μια δημιουργική συζήτηση με τον ομόλογό του για θέματα της Ελλάδας και της Ευρωζώνης και είπε πως και οι δύο συμφώνησαν στην ανάγκη ενός δυνατού ευρώ που μελλοντικά θα μπορούσε να υποκαταστήσει το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα, αλλά και στην ανάγκη αύξησης των επενδύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ανάπτυξης χρηματοοικονομικών εργαλείων.

Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε πως συζήτησε με τον κ. Σαπέν για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία στο επόμενο εξάμηνο, του επεσήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στις μεταρρυθμίσεις, ενώ υπογράμμισε πως για να κάνει κτήμα του ο ελληνικός λαός τις μεταρρυθμίσεις θα απαιτηθεί να δει κάποια βελτίωση στο εισόδημά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συζήτηση δεν εξετάσθηκε το θέμα της υποψηφιότητας του Πιερ Μοσκοβισί για την θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.

Ο Μισέλ Σαπέν θα παραμείνει στην Ελλάδα για ολιγοήμερες διακοπές.