«Προσχηματικό τρόπο για να καταλήξουμε σε απολύσεις» χαρακτηρίζει την αξιολόγηση στο Δημόσιο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον Real FM, ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε: «Να ξεκινήσουμε από το αν είναι σκόπιμη η απόλυση των υπαλλήλων αυτών. Αν είχαμε ένα αναλυτικό πλαίσιο του τι ανάγκες έχει η Διοίκηση και βλέπαμε πράγματι ότι ορισμένοι υπάλληλοι περισσεύουν θα το δεχόμουν, επί της αρχής, υποθετικά μιλώντας. Η αξιολόγηση είναι το επιστέγασμα της προσπάθειας αναδιοργάνωσης της Διοίκησης. Πρώτα εξετάζεις τι ανάγκες θέλει να εξυπηρετήσει η Διοίκηση, φτιάχνεις νέα οργανογράμματα, προσδιορίζεις ένα περίγραμμα θέσης εργασίας, τι θα κάνει κάθε υπάλληλος και με βάση αυτό αξιολογείς. Αντίθετα, η αξιολόγηση όπως την φέρνει και η τρόικα και η κυβέρνηση, πέρα από το ουσιαστικά είναι ένας προσχηματικός τρόπος για να καταλήξουμε σε απολύσεις, γίνεται με τρόπο σαν να βάζεις πρώτα το άλογο και μετά το κάρο».

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι σχετική με την αξιολόγηση της πραγματικής απόδοσης της Δημόσιας Διοίκησης. Η αξιολόγηση προβλέπει ότι εξ ορισμού ένα 15% των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να θεωρηθεί ότι είναι κάτω από τη βάση και ένα ποσοστό άριστο. Αυτό δεν συνιστά αξιολόγηση όπως την θεωρώ εγώ».

«Είμαι υπέρ της αξιολόγησης που θα είναι αντικειμενική, θα έχει γίνει ως αποτέλεσμα συνεννόησης και με τους δημόσιους υπάλληλους. Όταν έχεις ένα εχθρικό δημοσιουπαλληλικό σώμα, δεν μπορείς να προχωρήσεις σε καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση. Επίσης θεωρώ σημαντικό και η ίδια η κοινωνία να έχει μία συμμετοχή στην αξιολόγηση», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα «αν κακώς γίνεται η αξιολόγηση και κακώς χάνουν τη δουλειά τους οι 6.500 εργαζόμενοι, ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει τη δέσμευση ότι θα τους επαναπροσλάβει», ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Ναι, όχι ενόψει δέσμευσης ότι απολύονται άδικα» και πρόσθεσε:

«Αυτήν την στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται κάτω πολύ κάτω από τον μέσο όρο όχι μόνο της Ε.Ε. αλλά και του ΟΟΣΑ από πλευράς αριθμού υπαλλήλων σε σχέση με τους κατοίκους της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καλύψουμε τις αντικειμενικές ανάγκες του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι βάρος στην προσπάθεια της ανασυγκρότησης. Είναι προϋπόθεση μια αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση για την ανασυγκρότηση της οικονομίας. Δεν χρειάζονται κυρίως νέες προσλήψεις, σε αυτή την φάση λόγω του δημοσιονομικού προβλήματος, χρειάζεται ανακατανομή του υφισταμένου δυναμικού».

«Το πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν ότι δεν υπήρχε κατανομή του προσωπικού ορθολογική, ακριβώς γιατί γινόταν με πελατειακά χαρακτηριστικά», τόνισε.