«Και η ίδια η ΑΔΕΔΥ αναγνωρίζει ότι για 1η φορά υπήρξε επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Απομακρύνονται άνθρωποι όταν διαπιστώνεται μέσα από τη διαδικασία είτε ότι είχαν πέσει σε πολύ βαριά πειθαρχικά παραπτώματα είτε ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις διορισμού τους. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα», τόνισε τη Δευτέρα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον Real FM, «όλοι έπαιρναν άριστα. Αυτό ακύρωνε κάθε προσπάθεια αξιολόγησης. Εμείς εισάγαμε ως μεταβατικό στάδιο την έννοια της συγκριτικής αξιολόγησης. Άριστα θα παίρνει το 25% και θα υπάρχει και ένα 15% το οποίο θα παίρνει λιγότερο βαθμό. Όσοι έρχονται και λένε ότι ψάχνουμε περεταίρω δεξαμενές για να απολύσουμε λένε ψέματα».

«Δεν υπάρχουν άλλοι ποσοτικοί στόχοι πέραν των 25.000 απολύσεων. Η αξιολόγηση στο δημόσιο είναι πραγματική ποιοτική μεταρρύθμιση. Ακούω από όλους τη λέξη αξιοκρατία. Για να υπάρχει αξιοκρατία πρέπει να ξεχωρίσουν οι καλοί, από τους λιγότερο καλούς. Θα πρέπει να θεσμοθετήσουμε και έναν καινούριο τρόπο θέσπισης προϊσταμένων», πρόσθεσε.

«Αυτό το 15% δεν θα είναι δεξαμενή διαθεσιμότητας, απολύσεων, ούτε και μείωσης μισθών», σημείωσε ακόμη.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας ότι «είναι τελείως διαφορετικό να αξιολογούμε το προσωπικό μιας υπηρεσίας. Πρέπει κάποια στιγμή να επιβραβεύσουμε τους άριστους. Είναι τελείως διαφορετικό να αξιολογούμε μία οργανική μονάδα. Αν έχει νόημα να υπάρχει. Πρέπει να σεβόμαστε τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου».

«Δεν υπάρχουν ποσοτικοί στόχοι απολύσεων ούτε για το 2015 ούτε για το 2016 ούτε για το 2017. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Ποσοτικός στόχος όμως δεν πρόκειται να υπάρξει στο μέλλον», ξεκαθάρισε.

«Το ΑΣΕΠ είναι μια ανεξάρτητη αρχή επιλογής προσωπικού. Μη συγχέουμε τη διαδικασία των προσλήψεων με την αξιολόγηση του προσωπικού. Το ΑΣΕΠ ενισχύεται», σχολίασε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.