Τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά και το νέο κυβερνητικό σχήμα σχολιάζει ο Economist εκτιμώντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός τοποθετεί τους καλύτερους παίκτες του σε κρίσιμα υπουργεία στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για πρόωρες εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει επιτέλους από την ύφεση ο κ. Σαμαράς πρέπει να διατηρήσει σχέσεις ισορροπίας με τους ξένους πιστωτές, ενόψει των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους και του ενδεχόμενου ενός τρίτου πακέτου διάσωσης.

Πως σχολιάζει την αλλαγή στο υπουργείο Οικονομικών

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε για το υπουργείο Οικονομικών έναν τεχνοκράτη εκπαιδευμένο στις ΗΠΑ, τον Γκίκα Χαρδούβελη. Ο διάδοχος του Γιάννη Στουρνάρα έχει μια μεγάλη λίστα με μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας στα οποία αντιδρούν πολλές επαγγελματικές ομάδες.

Ο Economist σχολιάζει και την μετακίνηση του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνοντας ότι ο υπουργός έχει να διαχειριστεί δύο κρίσιμα μέτωπα για την επιστροφή της Ελλάδας στον δρόμο της ανάπτυξης: Να μοιράσει την κοινοτική χρηματοδότηση και να διαχειριστεί τις ξένες επενδύσεις. Σημειώνεται δε, ότι ο κ. Δένδιας αποδείχθηκε αποτελεσματικός στην προηγούμενη θέση του.

Σύμφωνα με το έγκριτο περιοδικό, ο πρωθυπουργός θέλει να υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, την ίδια στιγμή φτιάχνει και το πλαίσιο προετοιμασίας μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Εκτιμά, τέλος, ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.