«Η Ελλάδα εισέρχεται σε νέα εποχή, οπότε ξεφορτώθηκα τις τρύπες από τις σφαίρες», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην καναδική εφημερίδα Globe and Mail, από το γραφείο του στον 6ο όροφο του υπουργείου. Οι σφαίρες, όπως σημειώνει η εφημερίδα, πιθανότατα είχαν πέσει κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην πλατεία Συντάγματος το 2010.

Κατά ομολογία του ίδιου του κ. Στουρνάρα, η θέση του υπουργού Οικονομικών τον μετέτρεψε σε έναν από τους πιο μισητούς ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα, αφού ήταν ο φορέας των σκληρών μέτρων που πάρθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια. Σήμερα όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι «πιο χαρούμενος άνθρωπος», αφού η χώρα βγαίνει από την ύφεση, ο ιδιωτικός τομέας επιτέλους προσλαμβάνει περισσότερους απ’ ότι απολύει, η ανεργία δείχνει να υποχωρεί.

Τα έξι σκληρά χρόνια λιτότητας ανήκουν στο παρελθόν και στο βάθος του τούνελ υπάρχει πλέον φως, σημειώνει ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες της χώρας στρέφονται πλέον στην απομείωση του χρέους.

Όπως δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, «το χρέος είναι υψηλό, και θέλουμε να το μειώσουμε για να κάνουμε τις ετήσιες πληρωμές χρεολυσίων και τόκων. Έτσι ώστε τους πόρους να μπορούσε να τους χρησιμοποιήσουμε περισσότερο στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Έχουμε μεγάλη ανάγκη από επενδύσεις και ανάπτυξη για να μειώσουμε την ανεργία. Πρέπει να εκτρέψουμε πόρους από την εξυπηρέτηση του χρέους στην ανάπτυξη».

Ο Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει το ηθικό δικαίωμα να διαπραγματευτεί σκληρά για άλλη μια μείωση του χρέους. «Αυτό που θέλουμε είναι μια αναγνώριση των θυσιών του λαού, σοβαρές θυσίες με όρους απώλειας εισοδήματος και απώλειας εργασίας», εξηγεί.

Προσθέτει όμως ότι «θα θέλαμε να έχουμε μια συμβολή με έναν τρόπο που δεν βλάπτει τους εταίρους μας», εκείνων δηλαδή που κρατούν το χρέος μας, «αν είναι απρόθυμοι να αναλάβουν ένα κούρεμα, τότε οι επιλογές για τη μείωση του χρέους θα μειωθούν σημαντικά».

Τέλος, σχετικά με τα σενάρια για ανασχηματισμό και την τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στο τιμόνι της Τράπεζας της Ελλάδας, ο κ. Στουρνάρας απαντά: «Κανείς δεν ξέρει. Είναι αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού. Αυτό είναι απλά φήμες».