Το γενικό lockdown στο οποίο μπαίνει από τις 6 το πρωί του Σαββάτου (05/11) η Ελλάδα, το οποίο ανακοίνωσε το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολίασε ο Στέλιος Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο μέτρο που θα έχει διάρκεια τριών εβδομάδων και το οποίο αποφάσισε ο πρωθυπουργός, υιοθετώντας την εισήγηση των λοιμωξιολόγων, μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha και συγκεκριμένα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, ο κ. Πέτσας απάντησε και σε ερώτηση για το πότε θα μπορεί η χώρα να επιστρέψει στην προηγούμενη, προ-lockdown κατάσταση. Όπως σημείωσε, θα πρέπει να καταγράφονται γύρω στα 300-400 κρούσματα, δηλαδή να κινούμαστε στα επίπεδα Σεπτεμβρίου.

Επίσης, ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε και για το γεγονός ότι ο ίδιος σε ερώτηση που του έγινε την Τετάρτη (04/11) για το αν είμαστε κοντά σε lockdown στην Αττική, απάντησε «Όχι», και κάποιες ώρες αργότερα ο πρωθυπουργός έκανε σχετικές ανακοινώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι ήταν η αύξηση των κρουσμάτων που οδήγησε στο να γίνει κάτι τέτοιο.

«Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς θα αποδώσουν τα μέτρα. Οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Εάν χρειαστεί ένα από τα μέτρα που θα πάρουμε να είναι η απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε, αν οι ειδικοί μας το εισηγηθούν», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά χθες ο κ. Πέτσας.

Είναι χαρακτηριστική η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτό: «Τα επιστημονικά δεδομένα δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά αλλά τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα. Έχουμε πάρει την απόφαση από το πρωί του Σαββάτου στις 6 να ξαναμπούμε σε οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου».

Υπενθυμίζεται ότι, δραματική είναι η κατάσταση στην Ελλάδα με τον κορονοϊό. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.917 κρούσματα σήμερα και 29 νέους θανάτους. Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι διασωληνωμένοι είναι 187. 

Από τα νέα κρούσματα, τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 49.807.

187 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 310 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 702 θανάτους συνολικά στη χώρα.