Την πρόθεσή του να αφοσιωθεί στην Αθήνα επανέλαβε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, Άρης Σπηλιωτόπουλος. Σε συνέντευξή του στο newsbeast.gr, ο κ. Σπηλιωτόπουλος μίλησε για τις παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νεόπτωχων και των αστέγων, παρουσίασε τις προτεραιότητες που έχει θέσει και την πολιτική του για την Ασφάλεια στις περιοχές γκέτο της Αθήνας και επανέλαβε τη θέση του για το τζαμί.

Η Αθήνα είναι αυτή την εποχή η πόλη της μεγάλης ανεργίας των νεόπτωχων και των αστέγων. Μπορεί και πως να παρέμβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Μπορεί να κάνει πολλά σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Και δεύτερον να δημιουργήσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Σε ό,τι αφορά στο πρώτο, δική μας βασική προτεραιότητα είναι η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της πόλης ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών 12 μήνες το χρόνο. Παράλληλα, προωθούμε δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ειδικά της νεανικής. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα απαλλάξουμε για 2 χρόνια από τα δημοτικά τέλη τις νέες επιχειρήσεις που ιδρύονται από νέους, σε συγκεκριμένες περιοχές. Θα δημιουργήσουμε επίσης, Κέντρο υποδοχής επενδυτών (Invest in Athens) για τη διευκόλυνση πιθανών επενδυτών. Αυτά εκτιμούμε ότι θα αναζωογονήσουν την Αθήνα και σε συνδυασμό και με τη γενικότερη πορεία της χώρας θα αλλάξουν την ψυχολογία των κατοίκων της.

Σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής, επίσης προγραμματίζουμε σημαντικές δράσεις, που θα ανακουφίσουν τους πιο ανήμπορους συμπολίτες μας. Κέντρο Πρώτων Κοινωνικών Βοηθειών & Προληπτικής Ιατρικής. Το «γεύμα της ημέρας» σε συνεργασία με εστιατόρια της πόλης. Δημιουργία 7 κοινωνικών παντοπωλείων. Διευκόλυνση φιλανθρωπικών δράσεων. Δημιουργία ενός προτύπου κέντρου ημέρας και ενός προτύπου κέντρου νύχτας, για τους άστεγους συμπολίτες μας. Στόχος μας είναι σε 5 χρόνια από σήμερα να μην υπάρχει κανένας άστεγος στο δρόμο. Δημιουργία Κοινωνικού Βιβλιοπωλείου σε συνεργασία με βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους.

Όλα αυτά βεβαίως προϋποθέτουν μια αλλαγή νοοτροπίας. Ο Δήμαρχος να είναι ενεργός και παρεμβατικός, όχι άφαντος όπως είναι σήμερα ο κ. Καμίνης.

Τι θα κάνετε με τις περιοχές γκέτο;
Είναι αδιανόητο στην Αθήνα του 2014 να υπάρχουν γκέτο. Η πολιτική μας στην Ασφάλεια έχει δύο βασικούς πυλώνες. Μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα και περισσότερο φως σε όλη την πόλη. Για το πρώτο έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για σύσταση ειδικού αστυνομικού σώματος με πρώην Δημοτικούς Αστυνομικούς και αρμοδιότητα τον έλεγχο των πόλεων, το παραεμπόριο κ.α. Η πρόταση έχει γίνει δεκτή και αναμένουμε να προχωρήσει. Θεωρούμε δε ότι πρέπει τα προϊόντα που κατάσχονται να καταστρέφονται επιτόπου ώστε να εκλείψει το κίνητρο της παράνομης δράσης. Σας ανέφερα ήδη την πρότασή μας για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε συγκεκριμένες περιοχές προκειμένου να ανοίξουν εκεί επιχειρήσεις και να αποκτήσουν ξανά ζωή.

Σε ό,τι αφορά στον φωτισμό, έχει διαπιστωθεί ότι λειτουργεί αποτρεπτικά για την παραβατικότητα. Ήταν ένα από τα μέσα που χρησιμοποίησε ο Δήμαρχος Τζουλιάνι για να αλλάξει τη Νέα Υόρκη. Ο δικός μας Δήμαρχος – που κατά τ’ άλλα επαίρεται για τη δήθεν νοικοκυροσύνη του – δεν μπορεί να αλλάξει τις καμένες λάμπες επειδή χρωστάει στους προμηθευτές και δεν μπορεί να ξεπεράσει γραφειοκρατικά εμπόδια, όπως άλλοι δήμοι της χώρας.

Εκπλήξατε με την θέση σας για την ανέγερση Τζαμί… Ποιο το πρόβλημα για έναν λατρευτικό χώρο ειδικά στην Ελλάδα της ορθοδοξίας που πάντα σεβάστηκε την πίστη όλων…
Η θέση μου διαστρεβλώνεται συστηματικά. Η Αττική χρειάζεται τζαμί και ασφαλώς πρέπει να χτιστεί. Το ερώτημα για εμάς είναι το πού θα γίνει. Εμείς θεωρούμε ότι το κέντρο έχει ήδη επιβαρυνθεί από την παρουσία μεταναστών, με σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων. Το τζαμί αναμφίβολα θα αποτελέσει πόλο έλξης ακόμα περισσότερων μεταναστών στην περιοχή που θα χτιστεί. Αυτό δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει ερήμην των κατοίκων της Αθήνας. Δεν μπορούμε να το επιβαρύνουμε ακόμα περισσότερο, χωρίς καμία διαβούλευση και χωρίς να ακούσουμε την άποψη της τοπικής κοινωνίας. Το θέμα είναι πρακτικό και όχι πολιτικό ή ιδεολογικό. Και σε τελική ανάλυση ποιος φοβάται να ακούσει τους πολίτες; Ποιος φοβάται τη συμμετοχική δημοκρατία;

Εγκαταλείψατε την κεντρική πολιτική σκηνή ή θεωρείτε ένα ακόμα εφαλτήριο την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Παραιτήθηκα από βουλευτής για να αφοσιωθώ στην Αθήνα. Στόχος μου είναι να εκλεγώ και θα επιδιώξω να μείνω Δήμαρχος για 10 χρόνια.

Διαβάζουμε στο πρόγραμμα σας μια σειρά ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις. Που θα βρείτε τα χρήματα;
Σας διαβεβαιώνω ότι πολλές από αυτές δεν χρειάζονται καν χρήματα ή χρειάζονται ελάχιστα. Π.χ. ο φωτισμός. Αν αντικατασταθούν με πιο ενεργειακά μέσα θα έχουνε εξοικονόμηση πόρων. Επίσης η τουριστική προβολή της πόλης, θα έχει ανταποδοτικά οφέλη για την πόλη μας. Αν αυξηθεί η κίνηση στην Αθήνα, στα μαγαζιά της, τα ξενοδοχεία της, θα αυξηθούν και τα έσοδα του Δήμου. Υπάρχουν επίσης σημαντικοί πόροι σε ευρωπαϊκά κονδύλια που σήμερα μένουν αναξιοποίητα, καθώς το ποσοστό απορρόφησης είναι χαμηλό.

Η Αθήνα δεν χρειάζεται μόνο χρήματα, χρειάζεται και ιδέες. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής είναι ότι δεν έχει ιδέες. Δεν κινείται, δεν περπατά στην πόλη, δεν έχει φαντασία. Όμως αρκετά μείναμε στάσιμοι. Η Αθήνα μπορεί και πρέπει να αλλάξει σε μια πόλη να ζεις, σε πόλη να ΄ρθεις.