Με το «Ποτάμι» κατεβαίνει στις ευρωεκλογές ο Βασίλης Δοσούλας, το όνομα του οποίου είχε γίνει γνωστό στο πανελλήνιο όταν σε ηλικία 10 ετών, μετά από ένα θαλάσσιο ατύχημα στο Τολό, υπέστη ακρωτηριασμό και έδωσε τη μάχη του μέχρι που βγήκε νικητής.

Ήταν Αύγουστος του 1994 όταν ο τότε 10χρονος Βασίλης, είχε πάει για ψάρεμα με τον πατέρα του και τους θείους του. Όμως, ένα ιπτάμενο δελφίνι που ερχόταν καταπάνω τους, τούς ανάγκασε να πηδήξουν από τη βάρκα για να σωθούν. Τότε, ο 10χρονος χτυπήθηκε από το σκάφος και έχασε τα δύο του πόδια. Ο Βασίλης Δοσούλας έδωσε μία πολύ μεγάλη μάχη μέχρι που βγήκε νικητής.

Αυτό τον καιρό όμως, ο 30χρονος πια, δίνει τη μάχη του ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι. Και στη συνέντευξή του στο newsbeast.gr εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να σταθεί δίπλα στον Σταύρο Θεοδωράκη αλλά και τι θα κάνει σε περίπτωση που εκλεγεί.

Ακολουθεί η συνέντευξή του στο newsbeast.gr

-Τι ήταν αυτό που σας έκανε να δοκιμάσετε την τύχη σας στην πολιτική;
«Δεν θεωρώ ότι “δοκιμάζω την τύχη μου” με την πολιτική. Το είδα όλο αυτό σαν μια ανάγκη να βοηθήσω τη χώρα μου τώρα που βρίσκεται σε δυσμενή θέση. Όσο μπορώ, σε αυτά που μπορώ. Όταν κάποιος μου ζητά βοήθεια, τείνω να βοηθάω όσο περισσότερο μπορώ, οπότε όταν τέθηκε το θέμα να μπω υποψήφιος σκέφτηκα το εξής: τόσο καιρό κάθομαι και σχολιάζω, κρίνω και κατακρίνω. Γκρινιάζω με αποφάσεις αλλά δεν αισθάνομαι ότι κάνω κάτι ουσιαστικό για να το αλλάξω και απλά προσαρμόζομαι στην κάθε κατάσταση. Πλέον είπα “φτάνει πια”, ήρθε η ευκαιρία να δοκιμάσω μαζί με ανθρώπους που έχουν ιδεολογία νέα και φρέσκια. Δε λειτουργούμε για την παράταξη αλλά για ουσιαστικές αλλαγές που θα φέρουν ένα καλύτερο και βιώσιμο αύριο στους πολίτες τόσο της Ελλάδας όσο και της ΕΕ.

-Τι θα αλλάξεις στην Ευρώπη σε περίπτωση που εκλεγείς;

«Θέλω να εργαστώ πάνω σε ζητήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, την ενεργειακή πολιτική στην Ε.Ε., και θέματα εμπορίου. Επίσης, με ενδιαφέρει πολύ το θέμα της συνταξιοδότησης των Ευρωπαίων, καθώς και το θέμα της αναγκαστικής μετανάστευσης των νέων. Δηλαδή με ενδιαφέρει η ευρωπαϊκή πολιτική στους τομείς της απασχόλησης, εκπαίδευσης, επιχειρηματικότητας, μετανάστευσης και καινοτομίας. Φλέγον, βέβαια, ζήτημα είναι και αυτό του χρέους της περιφέρειας. Θέλω μια δίκαιη Ευρώπη για όλους τους πολίτες, με σαφή και βιώσιμη οικονομική και ενεργειακή πολιτική, και μια ευρωπαϊκή περιφέρεια απαλλαγμένη από τον βραχνά του χρέους».

-Γιατί κατεβαίνεις με Το Ποτάμι;

«Με Το Ποτάμι κατεβαίνω καταρχήν γιατί συμφωνώ ιδεολογικά με αυτό σε πολλά σημεία. Είναι μία νέα πολιτική παράταξη η οποία δεν προχωρά με παρωπίδες. Επίσης είναι μια παράταξη χωρίς πολιτικό παρελθόν. Τέλος έχει πολλές ικανές, δυνατές, έμπειρες, με όρεξη και θέληση προσωπικότητες στο δυναμικό του, με ανοιχτό μυαλό και ιδέες. Θεωρώ πως είναι μια συνταγή που μπορεί να πετύχει πολύ καλά αποτελέσματα και ουσιαστικά».

-Τι ήταν αυτό που σε κέρδισε στον Σταύρο Θεοδωράκη;
«Η απλότητα και αμεσότητα που προσεγγίζει τα θέματα. Κοινή λογική και επιχειρήματα απλά και ξεκάθαρα. Η ιδέα του κ. Σταύρου Θεοδωράκη να δημιουργήσει μία παράταξη απο πολίτες ικανούς ο καθένας στον τομέα του ήταν μία ιδέα που είχαμε συζητήσει με καθηγητές μου στο Λύκειο και με βρίσκει σύμφωνο. Ο στόχος είναι ο κάθε κλάδος να λειτουργεί με ακρίβεια, λογική και με βάση το εθνικό συμφέρον – δηλαδή ό,τι γίνεται, να γίνεται για την καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών. Οι κουβέντες και ο διάλογος που κάνει με τους πολίτες ο Σταύρος Θεοδωράκης για μένα αποτελεί το νέο στην πολιτική. Έχει άμεση επαφή με τον πολίτη και έρχεται σε διάλογο και δεν αναλώνεται σε φλύαρη ρητορεία».

-Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει πει ότι αποτελείς σύμβολο δύναμης. Πιστεύεις ότι αυτό θα βοηθήσει στην εκλογή σου;
«Ειλικρινά δεν το γνωρίζω αν αυτό θα βοηθήσει στην εκλογή μου. Ο καθένας θα ψηφίσει με τα δικά του κριτήρια. Εγώ σε περίπτωση που εκλεγώ, έχω την ευθύνη να πράξω ό,τι καλύτερο μπορώ και για όσους με ψήφισαν και για όσους δεν με ψήφισαν, με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα. Το θέμα είναι τα πράγματα να αλλάξουν προς το καλύτερο για όλους και όχι μόνο για τους ψηφοφόρους μας. Επίσης το πιο σημαντικό νομίζω είναι ο κόσμος να ξαναέρθει κοντά στις κάλπες και να ψηφίσει όποιον τον αντιπροσωπεύει καλύτερα».

-Σήμερα, όπως διαβάζουμε, κατασκευάζεις τσάντες και έχεις και μία επιχείρηση με γεύσεις από τα μανιτάρια. Κατά πόσο δύσκολο είναι, πιστεύεις, για ένα νέο να δημιουργήσει κάτι δικό του σήμερα;
«Η ενασχόληση που περιγράφεις ξεκίνησε εντελώς ερασιτεχνικά, μιας και κεφάλαιο για το όνειρο ή πλάνο που είχα δεν υπήρχε. Η επιχείρηση με την επεξεργασία μανιταριών είναι μια δουλειά στην οποία εργάζομαι συμβουλευτικά και είμαι πολύ αισιόδοξος για την έκβασή της. Εάν όλα πάνε καλά μετά το Σεπτέμβρη προετοιμάζομαι για πιο έντονη δραστηριότητα, εάν δεν έχω εκλεγεί βέβαια. Τώρα για τους νέους, αυτό που έχω δει είναι ότι υπάρχουν πολλές ιδέες, όρεξη, και νέοι έτοιμοι να τολμήσουν. Μετά, είναι αρκετά δύσκολο εάν δεν υπάρχει χρηματοδότηση ή κάποιο κεφάλαιο. Τα ΕΣΠΑ υπολειτουργούν και υπάρχει ένα χάος γραφειοκρατίας. Έχουμε δει ευτυχώς αρκετούς και μέσα στην κρίση να τα καταφέρνουν εφ’όσον περάσουν τα πρώτα δύσκολα βήματα. Νομίζω πως θα πρέπει για τους νέους επιχειρηματίες και όχι μόνο να υπάρχει μια σωστή καθοδήγηση και ενημέρωση. Οι νέες επιχειρήσεις χρειάζονται μια ελάφρυνση τον πρώτο χρόνο τουλάχιστον ώστε να “πατήσουν στα πόδια τους” καθώς δίνουν δουλειά σε αρκετό κόσμο. Μπορούν να γίνουν αρκετά πάνω στο θέμα αυτό».

-Ποια είναι τα όνειρά σου σε περίπτωση που δεν εκλεγείς; Θα δοκιμάσεις ξανά την τύχη σου στον πολιτικό στίβο;
«Στην περίπτωση που δεν εκλεγώ, θα συνεχίσω με το επιχειρείν. Μου αρέσει να ζω όσο καλύτερα μπορώ την κάθε στιγμή με αγαπημένα πρόσωπα και την οικογένεια μου. Θα συνεχίσω να βοηθάω όποιον και όσο μπορώ και θα παραμείνω ένας ενεργός, δραστήριος και ανήσυχος πολίτης. Δεν το έχω στο μυαλό μου να δοκιμάσω σύντομα ξανά κάτι διαφορετικό στον πολιτικό στίβο – η πολιτική δεν είναι χόμπι. Πιστεύω όμως πολύ στο Ποτάμι και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε».