Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επανέλαβε προς όλους τους υποψήφιους δημάρχους Αθηναίων, την πρότασή του για ανοιχτή δημόσια συζήτηση.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στους ανθυποψηφίους τους για τη δημαρχία κ.κ. Γ. Καμίνη και Αρ.Σπηλιωτόπουλο, κατά την παρουσίαση σήμερα του ψηφοδελτίου της παράταξής του και των προγραμματικών του θέσεων για τη λειτουργία των θεσμών του δήμου.

Ο κ. Σακελλαρίδης κατηγόρησε τους κ.κ. Καμίνη και Σπηλιωτόπουλο ότι αποφεύγουν το διάλογο και την αντιπαράθεση των προγραμμάτων, ενώ, όπως είπε, «η πρόταση αυτή για δημόσια συζήτηση δεν απευθύνεται στο νεοναζιστικό ψηφοδέλτιο».

«Ο κ. Καμίνης ήταν ένας κυβερνητικός δήμαρχος, πιστός ακόλουθος των χειρότερων κυβερνήσεων που είδε ποτέ ο τόπος», είπε ο κ. Σακελλαρίδης, υποστηρίζοντας ότι «είναι η τελευταία ελπίδα του κ. Βενιζέλου να σώσει το κόμμα του από την ολοκληρωτική κατάρρευση».

Αναφερόμενος στον κ. Σπηλιωτόπουλο, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη» σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως ο αντίπαλός του «επιδίδεται σε μια ακροβασία τύπου Μπαλτάκου. Υιοθετεί την ακροδεξιά λαϊκιστική ατζέντα, ελπίζοντας έτσι να κερδίσει ψήφους».

«Η τακτική αυτή θα τον καταστήσει όμηρο της ακροδεξιάς. Όμως, η Αθήνα δεν θα γίνει όμηρος της ακροδεξιάς σε καμία της εκδοχή», είπε ο κ. Σακελλαρίδης.

«Δεν είναι ψηφοδέλτιο για καλλιστεία, για να εντυπωσιάσει. Οι συμμετέχοντες σε αυτό εντυπωσιάζουν με την προσφορά τους», τόνισε ο κ Σακελλαρίδης, κατά την παρουσίαση των 98 υποψηφίων της «Ανοιχτής Πόλης» για το δημοτικό συμβούλιο στις εκλογές του Μαΐου.

«Είναι ένα ψηφοδέλτιο νίκης. Και ακόμα περισσότερο είναι η ομάδα που θα χαράξει τη μεγάλη αλλαγή στο δήμο», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις προγραμματικές θέσεις της «Ανοιχτής Πόλης» για τη λειτουργία των θεσμών του δήμου, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «στόχος μας είναι ένας δήμος αντιγραφειοκρατικός, λειτουργικός και αποτελεσματικός. Ανοιχτός στους πολίτες, δημοκρατικός και αποκεντρωμένος. Ο δήμος οφείλει να λογοδοτεί και να ενεργοποιεί τους κατοίκους στην άσκηση ελέγχου».

Σ’ αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε, «επιδίωξή μας είναι να συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου, κάθε αίτημα που υπογράφεται από 500 κατοίκους, ή το ζητάει μια δημοτική κοινότητα, εφόσον φυσικά δεν αντιβαίνει στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Είπε ακόμη ότι «πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας. Με διαδικασίες συμμετοχής των πολιτών. Και παράλληλα με εκχώρηση στα συμβούλια ουσιαστικών αρμοδιοτήτων ελέγχου και συναπόφασης».

Επίσης μίλησε για την προώθηση του συμμετοχικού προϋπολογισμού της γειτονιάς, ενώ αναφέρθηκε και στο «πρώτο συμμετοχικό πείραμα στην πόλη. Την ανοιχτή διαβούλευση με τους πολίτες για το επόμενο πενταετές επιχειρησιακό πλάνο στο Δήμο, μέσα από ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές».

«Η Ανοιχτή Πόλη είναι έτοιμη να δώσει τη μάχη για μια μεγάλη ανατροπή στην Αθήνα», υπογράμμισε ο κ Σακελλαρίδης, τονίζοντας πως «η μάχη για την Αθήνα είναι και πολιτική και αυτοδιοικητική. Η κάλπη της 18ης Μαΐου για την Αθήνα, μπορεί να στείλει ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα. Ένα μήνυμα που θα ακουστεί ακόμα και έξω από τα σύνορα της χώρας».