Το όραμα του Άρη Σπηλιωτόπουλου για την Αθήνα είναι να γίνει μια πρωτεύουσα ισότιμη με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, να έχει ενεργό ρόλο στα διεθνή δρώμενα και να προσελκύσει περισσότερα κονδύλια από τη «γηραιά» ήπειρο. Να σταματήσει δηλαδή, όπως τόνισε, να μοιάζει με «φτωχό συγγενή».

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αθήνα Μπορείς» Αρης Σπηλιωτόπουλος σε δήλωσή του για την ανάγκη εξωστρέφειας της πόλης τόνισε ότι «η Αθήνα μοιάζει φτωχός συγγενής όταν προσπαθεί να ανοίξει τα φτερά της στον έξω κόσμο. Η εσωστρέφεια έχει καλλιεργήσει περισσότερη μιζέρια με αποτέλεσμα λιγότερες ιδέες, λιγότερη τεχνογνωσία, λιγότερη εμπειρία να έρχεται από έξω προς το μέσα».

Μάλιστα, επεσήμανε πως ο ίδιος και η παράταξη του θα καταφέρουν να κάνουν την ελληνική πρωτεύουσα να σταθεί στα πόδια της.

Ξεκινώντας να αναπτύσσει τις θέσεις και τις σκέψεις του δήλωσε πως «η Διπλωματία των Πόλεων αποτελούσε στο παρελθόν ισχυρό χαρτί της Αθήνας για τον δρόμο προς την εξωστρέφεια και την σύναψη διεθνών συνεργασιών.

Αρκετές συνδιασκέψεις και συναντήσεις είχαν πραγματοποιηθεί στο επίπεδο αυτό, εκατοντάδες εκπρόσωποι ξένων κρατών και πόλεων είχαν φιλοξενηθεί στην Αθήνα και πολλές συμφωνίες είχαν συναφθεί που στόχο είχαν να αναβαθμίσουν την διμερή και πολυμερή συνεργασία και να αποκαταστήσουν το χαμένο κύρος της Αθήνας στον κόσμο».

Η αλλαγή ήρθε μετά, με τον Σπηλιωτόπουλο να λέει: «Τα τελευταία χρόνια η εικόνα είναι η εντελώς αντίθετη. Η διεθνής συνεργασία σε επίπεδο πόλεων έχει ουσιαστικά παγώσει. Φιλοξενία μεγάλων διεθνών συναντήσεων που θα μπορούσαν να αποφέρουν πολλαπλά οφέλη για την πόλη, έχουν επίσης σταματήσει. Η Αθήνα μοιάζει φτωχός συγγενής όταν προσπαθεί να ανοίξει τα φτερά της στον έξω κόσμο. Η εσωστρέφεια έχει καλλιεργήσει περισσότερη μιζέρια με αποτέλεσμα λιγότερες ιδέες, λιγότερη τεχνογνωσία, λιγότερη εμπειρία να έρχεται από έξω προς το μέσα».

Για όλα αυτά, «η δημοτική παράταξη «Αθήνα Μπορείς» δεν μπορεί να συνεχίσει την απραξία των προηγούμενων. Προτεραιότητα μου είναι στο να γίνει και πάλι η Αθήνα ισότιμη πρωτεύουσα σε σχέση με τις άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Πρωτεύουσα που θα συνάπτει διεθνείς συμφωνίες, θα φιλοξενεί ξένες προσωπικότητες και μεγάλα fora, θα προσελκύει διεθνείς διοργανώσεις, συνέδρια και θεματικές εκδηλώσεις, που δεν θα είναι αδικαιολογήτως απούσα από διεθνείς συναντήσεις και συνέδρια που την αφορούν και που θα κάνει συμμαχίες που θα την αναβαθμίσουν τουριστικά, πολιτιστικά, οικονομικά, πολιτικά. Στόχος μας είναι επίσης μια ισχυρότερη παρουσία στην Επιτροπή των Περιφερειών και στην διεκδίκηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ευρωπαϊκά κονδύλια που δεν θα τα εκμεταλλευόμαστε για προεκλογική προπαγάνδα αλλά για ουσιαστική προσφορά στον συνάνθρωπο, την πόλη, την γειτονιά. Και που θα είναι προσβάσιμα όλα τα χρόνια της δημαρχιακής μας θητείας και όχι μόνο κατά τους τελευταίους προεκλογικούς μήνες».

Έτσι, θεωρεί πως πλέον «απαιτείται αλλαγή πλεύσης και σοβαρότητα. Η Αθήνα Μπορεί να ανακτήσει την αίγλη και το χαμένο κύρος του παρελθόντος της. Η Αθήνα Μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της».