«Η Αριστερά στη Θράκη δεν θέλει υποψηφιότητες τριχοτόμησης, αλλά ενότητας», τόνισε την Τετάρτη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Δημήτρης Χριστόπουλος, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «λάθος» υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5, ο κ. Χριστόπουλος τόνισε ότι «με υποκριτικό τρόπο αυτοί οι οποίοι κατ’ ουσίαν εφάρμοσαν τις πολιτικές αυτές, οδύρονται τάχα γι’ αυτό που συζητάμε».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «το ελληνικό κράτος με τις πολιτικές που ακολούθησε στη Θράκη, έφτιαξε αυτό ακριβώς που απευχόταν, μια μειονότητα η οποία βρήκε πρόσφορο έδαφος στην τουρκική αγκαλιά». Πρόσθεσε ότι το ελληνικό κράτος αδιακρίτως και εναντίον όλων των μειονοτικών μέχρι το 1990 ακολουθούσε μια ενιαία και κάθετη γραμμή διακρίσεων, τα λεγόμενα διοικητικά μέτρα.

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του ρόλου του τουρκικού προξενείου στη Θράκη, την ενίσχυση της τουρκικής επεμβατικής πολιτικής, η οποία φέρνει εγκληματικά αποτελέσματα, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι της μειονότητας να στραφεί subito στον τουρκικό εθνικισμό».

Αναφερόμενος στη σαρία και στις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη σημείωσε: «Η Μπακογιαννη τάχα εργάστηκε για να καταργηθεί η σαρία στην Ελλάδα, το πιο αντιδραστικό, σύστημα θρησκευτικής αναφοράς και παρά ταύτα τίποτα δεν έχει γίνει. Σαρία έχουμε και σήμερα μετά από κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Οι άνθρωποι που άφησαν τη μειονότητα βουτηγμένη στη βαθύτατη θρησκευτική και εθνικιστική αντίδραση, πάει πολύ να μας λένε ότι εργάστηκαν για να την απελευθερώσουν. Είναι υπεύθυνοι για αυτό που έγινε σήμερα».

«Δεν χαρίζω τα λόγια μου. Έχω απόλυτη συναίσθηση του πόσο ολισθηρό είναι το έδαφος», ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος.