Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κρήτη, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι υπακούει τυφλά στα κελεύσματα των Γερμανών και ειδικά του Σόιμπλε και της Μέρκελ. Παράλληλα, έκανε λόγο για νέο μνημόνιο που βρίσκεται πίσω από το «succes sstory», αλλά κρύβεται προεκλογικά.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την ομιλία του, έκανε λόγο για «άξονα Μέρκελ-Σόιμπλε-Σαμαρά» που αποκαλύφθηκε από την πρόσφατη συνέντευξη του γερμανού υπουργού Οικονομικών. «Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Σόιμπλε, αποφάσισε, ανήμερα του ελληνικού Πάσχα, να ασεβήσει κατά της Ελλάδας και των Ελλήνων», τόνισε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη συνέντευξη που ο Σόιμπλε παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής».

«Να τι είπε με μεγάλη αλαζονεία ο συνεργάτης της κυρίας Μέρκελ: “Είμαι πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός Σαμαράς και ο υπ. Οικονομικών Στουρνάρας αποδίδουν και φέρνουν αποτελέσματα και ελπίζω ότι ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει να πείθει την πλειοψηφία των Ελλήνων ότι αυτός είναι ο σωστός και ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα”. Ο κ. Σόιμπλε είναι πεπεισμένος, ελπίζει, ξέρει αυτός ποιος είναι ο σωστός δρόμος για την Ελλάδα. Και για να μην αφήσει καμιά αμφιβολία για το τι εννοεί, συμπλήρωσε ότι “η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσουν προς την ίδια κατεύθυνση”. Προσέξτε: Δεν έχει καν τη διπλωματική ευγένεια να γλυκάνει το χάπι λέγοντας “νομίζω” ή “πιστεύω” ή “αυτή είναι η γνώμη μου”‘. Όχι. Η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει…. Ο χερ Σόιμπλε διατάζει την κυβέρνηση. Ο χερ Σόιμπλε απαιτεί από την κυβέρνηση».

Ωστόσο, όπως κ. Τσίπρας σημείωσε με νόημα, πως με τον τρόπο αυτό ο γερμανός υπουργός «πέφτει στην παγίδα της νεοφιλελεύθερης αλαζονείας του», αποκαλύπτοντας την ταύτισή του με τη σημερινή κυβέρνηση. «Μας αποκαλύπτει ότι όποιος ψηφίζει Σαμαρά, είναι σαν να ψηφίζει Σόιμπλε. Και Μέρκελ. Τον άξονα των μνημονίων, με λίγα λόγια. Όποιος ψηφίζει Σαμαρά ψηφίζει τον καλύτερο εν Ελλάδι αντιπρόσωπο των γερμανικών συμφερόντων. Όποιος ψηφίζει Σαμαρά θέλει να συνεχίσει η χώρα στην ίδια κατεύθυνση όπως μέχρι τώρα. Όποιος ψηφίζει Σαμαρά στην Αθήνα ψηφίζει Μέρκελ και Σόιμπλε στην Ευρώπη».

Από τη μεριά του, ο Τσίπρας κάλεσε τον κ. Σόιμπλε να σταματήσει να επεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. «Αρκετά, χερ Σόιμπλε. Ως υπουργός οικονομικών της Γερμανίας δεν έχεις καμιά δουλειά να ανακατεύεσαι στα ελληνικά πράγματα. Ως στέλεχος της Γερμανικής δεξιάς κάνε ότι νομίζεις. Αλλά η Ελλάδα δεν είναι ούτε Άνω Μπανανία, ούτε Κάτω Σαξονία. Δεν μπορείς να υποδεικνύεις στους Έλληνες τι και ποιον να ψηφίσουν. Μπορεί να είσαι εταίρος, αλλά δεν είσαι το αφεντικό αυτής της χώρας και αυτού του λαού».

Όσον αφορά το «success story», ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι πίσω από αυτό «κρύβεται ένα νέο μνημόνιο», το οποίο κρύβεται πριν την κάλπη.

«Δεν θα τους αφήσουμε να κρύβονται και να κοροϊδεύουν» , υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας