Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα έφτασε στον πάτο του βαρελιού και τώρα μπορεί μόνο να ανέβει, εμφανίζεται σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Την ίδια ώρα, δηλώνει πως αναμένει περαιτέρω υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, σημειώνοντας ότι «δεν θέλαμε να δανειστούμε περισσότερα χρήματα από όσα έχουμε ανάγκη».

«Περιμένουμε ότι τα επιτόκια ομολόγων και εντόκων γραμματίων να μειωθούν, και περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας μέσω επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων», σημειώνει ο κ. Σαμαράς στη διάρκεια συνέντευξης του την προηγουμένη εβδομάδα στην Αθήνα, λίγες ημέρες μετά την πρώτη πώληση ελληνικών ομολόγων εδώ και τέσσερα χρόνια, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

«Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Δεν έχουμε χρηματοδοτικό κενό, και επιπλέον έχουμε πια τη δυνατότητα να πάμε στις αγορές, αν χρειαστεί», τονίζει ο πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Αν η Ελλάδα φτάσει τους στόχους της, κάτι που ήδη έχει κάνει, οι δανειστές έχουν δεσμευτεί από τον Νοέμβριο του 2012 να μας προσφέρουν πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους. Κάναμε αυτό που έπρεπε, και τώρα περιμένουμε από τους άλλους να κάνουν το ίδιο».

Κάθε μέρα, η Ελλάδα κερδίζει νέους επενδυτές, σημειώνει ο κ. Σαμαράς και αναφέρει ότι μεγάλες εταιρείες σαν τις Hewlett Packard, IBM, Huawei, ZTE επενδύουν στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια. «Περιμένουμε το 2015 να μην έχουμε μονάχα πρωτογενές, αλλά δημοσιονομικό πλεόνασμα. Αυτό θα σημαίνει ότι θα μπορούμε να πληρώνουμε μόνοι μας το χρέος, χωρίς να χρειάζεται να δανειστούμε χρήματα. Πολύ λίγες ευρωπαϊκές χώρες είναι σε θέση να το κάνουν αυτό σήμερα», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, άμεση προτεραιότητά του αποτελεί η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις. «Δεν είναι λογικό να έχεις εταιρείες που μπορούν να πετύχουν, αλλά να στερούνται την πρόσβαση στη χρηματοδότηση», επισημαίνει.

Ο κ. Σαμαράς, αναφέρει το Bloomberg, αντιμετωπίζει τις κοινωνικές εντάσεις που προκαλούνται από την οικονομική κρίση, οι οποίες απειλούν ακόμη να διαρρήξουν τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η ανεργία των νέων ανέρχεται στο 58,3%, δημιουργώντας μία κοινωνική κρίση που έχει συμβάλει στην ενίσχυση του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής, σημειώνει το δημοσίευμα. «Αυτό που με κρατά άγρυπνο είναι η διασφάλιση της δημοκρατίας, η μείωση της ανεργίας και η καταπολέμηση του εξτρεμισμού. Αυτά μπορούν να σε κάνουν να μένεις βράδια χωρίς ύπνο», δηλώνει ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, διαβεβαιώνει πως δεν θα οδηγηθούμε σε πρόωρες βουλευτικές, από τις οποίες, όπως αναφέρει, υπάρχει ο κίνδυνος της αποσταθεροποίησης. «Αποσταθεροποίηση θα σημαίνει ότι στις ερχόμενες εκλογές -ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές- μπορεί να χάσουμε με μεγάλη διαφορά. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρεται στην οργάνωση του κυβερνητικού έργου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «παρακολουθώ στον υπολογιστή μου τα χρονοδιαγράμματα που έχουν οι υπουργοί. Αν βλέπω ότι κάπου υπάρχουν υστερήσεις, τους τηλεφωνώ και τους ρωτώ γιατί δεν έχουν κάνει αυτό που πρέπει, ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα. Χωρίς μισόλογα και δικαιολογίες. Αυτή τη νοοτροπία προσπαθούμε να περάσουμε και στη δημόσια διοίκηση».