Ανακοίνωση για τη δίκη των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία εξέδωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι με τον τίτλο: «Δίκη Λουκμάν: «Οι μέρες της ασύδοτης ρατσιστικής βίας είναι μετρημένες».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν πως η αξιοποίηση της επιβαρυντικής περίστασης του ρατσιστικού κινήτρου (άρθρο 79 παρ. 3 ΠΚ) στην επιμέτρηση της ποινής, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την καταπολέμηση του ρατσιστικού εγκλήματος.

Ωστόσο σύμφωνα με το κόμμα ρατσιστικό κίνητρο δεν αναγνωρίζεται σχεδόν ποτέ από τη Δικαιοσύνη, ενώ η Ελληνική Αστυνομία συχνά, όπως και στην περίπτωση δολοφονίας Λουκμάν, δεν το διερευνά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων:

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Μ. Τρίτης η πολύκροτη δίκη των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι σύμφωνα με το κατηγορητήριο για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία, χωρίς ελαφρυντικά με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Η Δικαιοσύνη αναγνώρισε το προμελετημένο εν ψυχρώ ρατσιστικό έγκλημα, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι μέρες της ασύδοτης ρατσιστικής βίας είναι μετρημένες. Στο ίδιο μήκος κύματος, η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου στην αγόρευσή της ανέδειξε τον ρατσιστικό χαρακτήρα του εγκλήματος, που όμως έως την καθαρογραφή της απόφασης, δεν είναι γνωστό αν θα εμπεριέχεται στην αιτιολογία.

Λίγες ημέρες πριν, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο είχε καταδικάσει τον Κωνσταντίνο Κοντομούς, ο οποίος συμμετείχε σε εμπρησμό κουρείου και σε δολοφονικές επιθέσεις εναντίον Πακιστανών μεταναστών στην Μεταμόρφωση, σε ποινή φυλάκισης 14 χρόνων και 3 μηνών για πλήθος αδικημάτων, όπως απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, επικίνδυνη σωματική βλάβη, συναυτουργία σε ληστεία, εμπρησμό, φθορά ξένης ιδιοκτησίας κοκ. Η Δικαιοσύνη έδωσε και σε αυτή την περίπτωση ένα σαφές μήνυμα, χωρίς όμως να αναφέρει, ως όφειλε, το ρατσιστικό κίνητρο στην αιτιολόγηση της απόφασης.

Για τους Οικολόγους Πράσινους, η αξιοποίηση της επιβαρυντικής περίστασης του ρατσιστικού κινήτρου (άρθρο 79 παρ. 3 ΠΚ) στην επιμέτρηση της ποινής, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την καταπολέμηση του ρατσιστικού εγκλήματος. Δυστυχώς, το ρατσιστικό κίνητρο δεν αναγνωρίζεται σχεδόν ποτέ από τη Δικαιοσύνη, ενώ η Ελληνική Αστυνομία συχνά, όπως και στην περίπτωση δολοφονίας Λουκμάν, δεν το διερευνά. Θυμίζουμε ότι βάσει της υπ΄αριθμ. 7100/4/3 από 24.5.2006 εγκυκλίου υφίσταται υποχρέωση διερεύνησης ρατσιστικού κινήτρου, συλλογής σχετικών στοιχείων, καταγραφής ή/ και αναφοράς από τους αστυνομικούς, ανεξαρτήτως από την κατάθεση μήνυσης κάθε περιστατικού. Επομένως, υπάρχει σοβαρό έλλειμμα εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας, ενώ το γεγονός ότι υπάρχουν ρατσιστικά εγκλήματα τα οποία δεν έχουν φτάσει ποτέ στη Δικαιοσύνη, αναδεικνύει επίσης έλλειμμα στην παροχή εγγυήσεων προς τα θύματα ρατσιστικής βίας. Προτείνουμε επομένως, για τα θύματα που δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα, τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος άδειας παραμονής τουλάχιστον για το διάστημα που είναι αναγκαίο για την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας, με ταυτόχρονη απαλλαγή από το παράβολο της μήνυσης και της παράστασης πολιτικής αγωγής. Ταυτόχρονα, ζητούμε την πλήρη διαλεύκανση όλων των ρατσιστικών εγκλημάτων, αλλά και την καταδίκη των ηθικών αυτουργών τους.

Ο Σαχζάτ Λουκμάν, ήταν ένας 27χρονος νέος που με το ποδήλατο του πήγαινε κάθε μέρα ξημερώματα στη λαχαναγορά για το μεροκάματο, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να συμβάλλει στα χρέη της οικογένειάς του στο Πακιστάν. Όταν τον βρήκαν νεκρό, οι αυτόπτες μάρτυρες είδαν δίπλα του, το ποδήλατό του πεσμένο και τη ρόδα να κινείται ακόμα στον αέρα. Το κίτρινο ποδήλατο του Λουκμάν θα μείνει από τότε για πάντα ακίνητο. Στο απλό ερώτημα γιατί αυτός ο άνθρωπος δολοφονήθηκε, η απάντηση σοκάρει: Απλά γιατί δεν ήταν Έλληνας. Η δολοφονία του Λουκμάν ήταν ένα χαστούκι στις κοιμισμένες συνειδήσεις μας. Γι΄ αυτόν, για τον Παύλο Φύσσα, αλλά και για κάθε ανώνυμο θύμα, η μόνη δικαίωση που μπορεί να υπάρξει, είναι να μπει επιτέλους ένα τέλος στη ρατσιστική, φασιστική, μισαλλόδοξη και τελικά «μισάνθρωπη» βία».