«Χρειαζόμαστε εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα το εκπονήσουμε μόνοι μας» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς «κλείνει ο κύκλος της κινητικότητας και των απολύσεων με την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real», ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον «δωδεκάλογο μεταρρυθμίσεων στη διοίκηση» που παρουσίασε πριν λίγες ημέρες, στους νέους οργανισμούς για 14 υπουργεία, που, ήδη, έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς έγκριση, το νέο σχέδιο επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος του μηνός και για το οποίο τόνισε ότι η επιλογή προϊσταμένων θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και πως «δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης στη διαδικασία».

Χαρακτήρισε «αποσπασματικό, βασισμένο πολλές φορές στην επιθυμία του ίδιου του υπαλλήλου» το σύστημα αποσπάσεων και μετατάξεων, τονίζοντας ότι «εμείς θα το αντικαταστήσουμε με μία εσωτερική αγορά εργασίας. Οι υπάλληλοι, με ανοιχτή και διαφανή διαδικασία, θα μπορούν να κάνουν αίτηση για τις κενές θέσεις, που θα προκύπτουν μετά από αξιολόγηση δομών και σχέδια στελέχωσης. Να φύγουμε από την προσωπική διευθέτηση και να πάμε σε ένα ανοιχτό σύστημα, όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ανταγωνίζονται για τις θέσεις που προκηρύσσονται στη δημόσια διοίκηση».

Επίσης, τόνισε ότι «έχει αλλάξει ο τρόπος απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης» καθώς υπάρχει μηχανισμός καταγραφής των εν εξελίξει υποθέσεων, ενώ για τη «Διαύγεια» είπε ότι είναι ένας εξαιρετικά πετυχημένος θεσμός, ότι προχωρά η αναβάθμισή της και πως «τα κόμματα, στον βαθμό που ενισχύονται από τον κρατικό προϋπολογισμό σχεδόν κατ’ αποκλειστικό τρόπο, θα έπρεπε να ενταχθούν στη Διαύγεια».