«Ήμουν βρέφος στον πόλεμο αλλά γνωρίζω τι σημαίνει άδικο, τη σημαίνει υπεροψία της εξουσίας και τι σημαίνει ο θάνατος που έσπειραν οι Γερμανοί», έλεγε προ ημερών στους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο ο Γερμανός πρόεδρος Γιοακίμ Γκάουκ, που μεταβαίνει αύριο την Ελλάδα και θα επισκεφθεί, μαζί με τον Κάρολο Παπούλια, το χωριό Λιγκιάδες, του Ολοκαυτώματος του 1943, και την εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων.

Πιστεύει βαθιά, όπως γράφουν σήμερα «Τα Νέα», ότι «η ευθύνη για το παρελθόν δεν εξαλείφεται με αποσιώπηση αλλά με τη δημόσια παραδοχή της, με τη συγγνώμη».

Ο Γερμανός πρόεδρος δεν αναμένεται να μπει στη συζήτηση για αξιώσεις περί επανορθώσεων από τη Γερμανία. «Θα δείξω τη συμπάθειά μου και θα αποτίσω φόρο τιμής στα θύματα. Αλλά εκείνο που δεν μπορώ να κάνω είναι να διαφοροποιηθώ από την κυβέρνησή μου και να δεχθώ αποζημιώσεις, οι οποίες είναι νομικά ανέφικτες», λέει.

Σε ό,τι αφορά τα βήματα προόδου της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της κρίσης, ο Γκάουκ λέει: «Ακούμε για επιτυχίες της Ελλάδας στο οικονομικό σκέλος και βεβαίως θα αναφερθώ σ’ αυτές». Αλλά κριτική στην κυβέρνηση Μέρκελ δεν θα κάνει. «Θα ήμουν έτοιμος να το κάνω αν διαπίστωνα σοβαρά λάθη της δικής μου κυβέρνησης. Αλλά δεν τα βλέπω», προσθέτει.