Τον τρόπο με τον οποίο περνούσε το χρόνο του στο κελί των φυλακών Κορυδαλλού ως προσωρινός έγκλειστος επί 17 μήνες με την κατηγορία του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος την οποία αρνείται, περιγράφει γλαφυρά ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννος Παπαντωνίου στο νέο του βιβλίο υπό τον τίτλο «Προσωπική μαρτυρία» (εκδόσεις Παπαζήση).

Αναφέρεται στο μονότονο ημερήσιο πρόγραμμα, στις επισκέψεις των μελών της οικογένειάς του αλλά και στις στερήσεις που βίωσε.

«Μόλις ξυπνούσα το πρωί, γύρω στις 8», αναφέρει, «έβαζα μια φόρμα και πήγαινα στο προαύλιο για τρέξιμο και γυμναστική. Άσχημες σκέψεις που συνόδευαν συχνά τον ύπνο μου, διαλύονταν με τη σωματική άσκηση. Ήταν σαν φάρμακο. Στη συνέχεια έπαιρνα το πρωινό μου και ενημερωνόμουν από τις εφημερίδες. Μετά ερχόταν η ώρα των τηλεφωνημάτων με τη Ρούλα (σ.σ. τη σύζυγό του), τα παιδιά, τους φίλους. Τα θέματα εναλλάσσονταν από απλή επικοινωνία, σε διαχείριση οικογενειακών ή δικαστικών θεμάτων» λέει.

«Επίσης, αφιέρωνα πολύ χρόνο στο διάβασμα. Διάβαζα σαν φοιτητής, τουλάχιστον τέσσερις έως πέντε ώρες τη μέρα. Το μυαλό μου ταξίδευε σε άλλους κόσμους. Εκείνη την περίοδο διάβασα κυρίως ιστορία, πολιτική, οικονομία, που αποτελούν τα κύρια ενδιαφέροντά μου, αλλά και λογοτεχνία» αναφέρει.

Ο πρόσφατα αποφυλακισθείς πολιτικός αναφέρει:

«Μετά το μεσημεριανό γεύμα αναπαυόμουν για λίγο και στη συνέχεια επιδιδόμουν και πάλι στο διάβασμα ώσπου να έρθει η ώρα για το βραδινό γεύμα και ειδήσεις στην τηλεόραση. Μου έλειπε αφάνταστα το Ίντερνετ, δεδομένου ότι δεν υπήρχε πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Έτσι η επικοινωνία μέσω email, που αναγκαστικά γινόταν μέσω του γραφείου μου, βρισκόταν σε αδιέξοδο, ενώ έχανα πολύτιμες πηγές πληροφόρησης καθώς και τη δυνατότητα να γράφω».

Το πρόγραμμα αυτό το ακολούθησε σε όλη τη διάρκεια της κράτησής του και «η τήρησή του ήταν βασικό στοιχείο της ισορροπίας μου» καθώς «η επιβίωση σε ένα καταπιεστικό περιβάλλον απαιτεί κανόνες και αυτορρύθμιση».

Να θυμίσουμε ότι στις 13 Απριλίου 2020 το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι τα υπάρχοντα στοιχεία εις βάρος του κ. Γιάννου Παπαντωνίου δεν αρκούν για να παραπεμφθεί σε δίκη και ότι οι κατηγορίες που του αποδόθηκαν δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένες, διατάσσοντας περαιτέρω ανακρίσεις για να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Μετά από ένα νέο γύρο ερευνών, η δικογραφία θα επανυποβληθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο και θα αποφασίσει με νέο βούλευμα, είτε η παραπομπή του σε δίκη είτε την οριστική απαλλαγή από τις κατηγορίες.

Γ. Σαρρής