Κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου νόμου «που θα θέσει τέλος στα αρνητικά φαινόμενα στον χώρο των ΜΚΟ», αναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «οι πρόσφατες αποκαλύψεις για παρανομίες, διαφθορά και διασπάθιση πόρων από τον χώρο των ΜΚΟ, επιβάλουν ριζικές αλλαγές στο όλο καθεστώς λειτουργίας τους». Αφού επισημαίνει ότι «δεν αμφισβητούμε τον σημαντικό ρόλο των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών», συμπληρώνει ότι ωστόσο «γίνεται πια σαφές ότι έχουν ιδρυθεί και ΜΚΟ που έχουν στόχο να ωφεληθούν φυσικά πρόσωπα που μετέχουν σ´ αυτές, μέσω απάτης και διαφθοράς», και τα οποία «εκμεταλλεύονται το θολό τοπίο και το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους».

Η Χαριλάου Τρικούπη υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από το 2011, όταν έγινε σχετική συζήτηση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, «είχε επιχειρήσει να βάλει τάξη στο όλο θέμα, να προχωρήσει σε ελέγχους και να επιβάλει τη διαφάνεια στη λειτουργία των ΜΚΟ και τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών τους από τις αρμόδιες Αρχές». Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι αναμφίβολα χρειάζεται η προσπάθεια να ολοκληρωθεί με νομοθετικές παρεμβάσεις που θα επιβάλουν τον συστηματικό έλεγχο των ΜΚΟ και θα αποτρέπουν κάθε φαινόμενο αδιαφάνειας και διαφθοράς.

Τέλος, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «σε αυτή την προσπάθεια υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικής συμβολής και του εθνικού συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Ιωάννη Τέντε, που έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις».