«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμούς, τους σεισμολόγους, τα στελέχη του ΙΓΜΕ, τους καθηγητές του Πολυτεχνείου, τους μηχανικούς του Τεχνικού Επιμελητηρίου, τους εθελοντές που συνδράμουν», τόνισε από το Αργοστόλι όπου και βρίσκεται ο πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς, στις δηλώσεις του στον Τύπο, είπε: «Ήρθα για να διαπιστώσω από κοντά την κατάσταση, να υπογραμμίσω τη βούληση της κυβέρνησης να ξαναγυρίσει πολύ γρήγορα η Κεφαλονιά σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής».

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί ο πρωτοβάθμιος έλεγχος σε σχολεία και η μεγάλη πλειοψηφία αυτών θα λειτουργήσει από Δευτέρα.

«Προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς ο έλεγχος σε κατοικίες, σε μαγαζιά και δημόσια κτήρια.

Είναι πολύ λίγα τα κτήρια που έχουν πρόβλημα σε σχέση με το μέγεθος του σεισμού», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «Αυτό είναι μια απόδειξη. Οι Κεφαλονίτες έχουν θωρακίσει το νησί τους. Οι έλεγχοι προχωρούν πολύ γρήγορα. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε 48 ώρες έχουν ελεγχθεί πάνω από 400 κτήρια».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι οι κάτοικοι φιλοξενούνται σε συγγενικά πρόσωπα ή στο πλοίο, τα νοσοκομεία λειτουργούν, οι ηλικιωμένοι είναι όλοι καλά και σε ασφαλή κτήρια.

Σημείωσε ότι μόνο 14 κτήρια έχουν κριθεί ακατάλληλα και αυτά θα επισκευαστούν.

«Υπάρχουν προβλήματα εύκολα στο οδικό δίκτυο εκτός από το δύσκολο Ληξουρίου-Αργοστολίου», τόνισε ο κ. Σαμαράς συμπληρώνοντας ότι τα λιμάνια είναι λειτουργικά, το αεροδρόμιο επίσης, «έχω δώσει εντολές για την επιτάχυνση των διαδικασιών».

«Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά δεν έχει υποστεί κάποιο πλήγμα. Το κράτος οφείλει να συνδράμει για να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς η Κεφαλονιά. Δεν εφησυχάζουμε σε τίποτα. Θα πετύχουμε το στόχο μας. Η κυβέρνηση είναι παρούσα. Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν. Όποιος απαιτείται να είναι εδώ, θα είναι εδώ», είπε και τόνισε: «Δεν θέλω να πω παραπάνω. Έχω εμπειρίες από σεισμούς. Η Κεφαλονιά άντεξε. Η Κεφαλονιά συνεχίζει και αποτελεί ένα πανέμορφο και απολύτως ασφαλή τουριστικό προορισμό».