Η ιστορική κομμουνιστική εφημερίδα της Ιταλίας «Il manifesto» έχει στο πρωτοσέλιδό της τον Αλέξη Τσίπρα, με ένα τίτλο που δεν αφήνει περιθώρια επιλογών για την υποψηφιότητα στην προεδρία της Κομισιόν.

Κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη ναι (si) και το επίθετο του Τσίπρα, δίνει ανοιχτά την θετική της ψήφο στον Έλληνα πολιτικό, δημιουργώντας τον εντυπωσιακό υπέρτιτλο «Sipras» που σημαίνει «Ναι στον Τσίπρα»!

Το «Il manifesto» που πλέον, στηρίζει το κόμμα της Αριστεράς της οικολογίας και της ελευθερίας «Sel», τάσσεται αναφανδόν υπέρ της υποψηφιότητας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία, φουντώνοντας την αντιπαράθεση που υποβόσκει στο ιταλικό κόμμα κάτι που φαίνεται και με τον τίτλο του θέματος στο εσωτερικό της, που δείχνει την κατάσταση που επικρατεί σε αυτό: «Ένα κόμμα διαιρείται στο δρόμο της Αθήνας».

Ο πρόεδρος Νίκι Βέντολα αν και δεν έχει δώσει ξεκάθαρη γραμμή εναντίον του Τσίπρα, στηρίζει περισσότερο την υποψηφιότητα Σουλτς για την προεδρία της Κομισιόν, σε αντιπαράθεση με τα σημαντικότερα στελέχη του κόμματος που υποστηρίζουν τον Τσίπρα.

Στελέχη όπως οι Andrea Camilleri, Paolo Flores d’Arcais, Luciano Gallino, Marco Revelli, Barbara Spinelli και Guido Viale τάσσονται υπέρ του προέδρου του Σύριζα που κατά την αναφορά του ονόματός του στο συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιείται στο Ριτσιόνε, ξεσήκωσε ενθουσιασμό!

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μόλις αναγνώστηκε η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα, που φιλοξενείται επίσης στην εφημερίδα, στο ακροατήριο ξέσπασαν σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα, ενώ ακούγονταν επαναλαμβανόμενο το επίθετό του δείχνοντας καθαρά με ποιον τάσσεται η μεγάλη πλειοψηφία του κόμματος!

Σε μια διφορούμενη δήλωση στην οποία προέβη ο πρόεδρος Βέντολα, όπως συνηθίζει η ιταλική αριστερά τα τελευταία χρόνια, έδειξε τελικά να στηρίζει και ο ίδιος την υποψηφιότητα του Έλληνα πολιτικού ψάχνοντας μια μέση λύση που θα στηρίζει Τσίπρα, αλλά δεν θα είναι ενάντια στον συνασπισμό που στηρίζει την υποψηφιότητα Σουλτς…