«Το ευρωπαϊκό κατεστημένο διαχειρίστηκε την κρίση, όχι για να την επιλύσει, αλλά με στόχο να ξαναγράψει τη μεταπολεμική πολιτική οικονομία της Ευρώπη. Με στόχο να προκαλέσει τη χιονοστιβάδα του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση-συζήτηση, που διοργάνωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ολλανδίας (SP) με θέμα: «Δημοκρατία, Οικονομία και Κοινωνία».

«Για αυτό δεν αντέχουν την ποικιλομορφία εθνικών θεσμών. Για αυτό η καγκελάριος Μέρκελ στη Γερμανία μαζί με τη νεοφιλελεύθερη γραφειοκρατική ελίτ στις Βρυξέλες αντιμετωπίζουν την κοινωνική αλληλεγγύη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ως οικονομικές στρεβλώσεις. Και την εθνική κυριαρχία ως ενόχληση. Για αυτό εξαναγκάζουν την Ευρώπη να φορέσει το ζουρλομανδύα της λιτότητας, της πειθαρχίας και της απορρύθμισης», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η δική μας απάντηση είναι απλή. Τέλος στη λιτότητα για να αποκατασταθεί η δημοκρατία», ανέφερε στη συνέχεια ο Α. Τσίπρας. «Θέλουμε να επανασυνδέσουμε την Ευρώπη με το Διαφωτισμό και να δώσουμε προτεραιότητα στη Δημοκρατία. Θέλουμε να τερματίσουμε το νεοφιλελευθερισμό προκειμένου να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία», είπε.

«Οι αντίπαλοί μας λένε: “Δεν μπορείς να τα έχεις και τα δύο. Δεν μπορείς να έχεις δημοκρατία και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Εμείς λέμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είτε θα είναι δημοκρατική, είτε δεν θα υπάρχει.
Για εμάς, η δημοκρατία είναι μη διαπραγματεύσιμη. Αυτή είναι η πολιτική εναλλακτική πρόταση στο νεοφιλελευθερισμό και τη νεοφιλελεύθερη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: δημοκρατία, περισσότερη δημοκρατία και ακόμη βαθύτερη δημοκρατία», ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων ο Α. Τσίπρας.

Συνεχίζοντας την επίθεσή του στη γερμανίδα καγκελάριο, ο Α. Τσίπρας είπε: «Καταλαβαίνω την κυρία Μέρκελ όταν αντιδρά με θυμό, καθώς η Ευρωπαϊκή Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ απειλούν την Ευρώπη της ιδεολογίας της, την Ευρώπη των συμφερόντων της, που έχει χτίσει αργά, αλλά σταθερά κατά τα χρόνια της κρίσης».

Δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη του και στον Α. Σαμαρά λέγοντας: «Δε μπορώ να καταλάβω καθόλου τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον κύριο Σαμαρά». «Ήρθε στην εξουσία ως εχθρός της λιτότητας, ο οποίος θα πήγαινε ενάντια στην κυρία Μέρκελ. Παραχωρεί την εξουσία σαν τυφλός νεοφιλελεύθερος, φίλος της λιτότητας και επευφημητής της κυρίας Μέρκελ» πρόσθεσε.

«Η κρίση στην Ευρώπη συνεχίζεται. Όσο περισσότερο διαρκεί τόσο περισσότερο αποσταθεροποιεί τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Όσο περισσότερο διαρκεί απειλεί τη σταθερότητα της Ευρωζώνη. Έχει αποκαλύψει τόσο τις ανεπάρκειες όσο και τα όριά της αυτή η διαδικασία» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.